PUBLICITAT

La Junta de Presidents proposa els dies 1 i 2 de febrer per debatre els comptes

  • Els grups parlamentaris es reuniran dilluns vinent amb el responsable dels petits països a la Comissió Europea
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vista general dels parlamentaris i membres de l'Executiu, en una sessió del Consell General. Foto: TONY LARA

La Junta de Presidents es va reunir ahir al matí a la Casa del Benefici per abordar, entre altres coses, la possibilitat de celebrar la sessió de debat pressupostari entre dimarts i dimecres de la setmana vinent, segons va proposar la Sindicatura, unes dates que els grups van considerar favorablement. La Comissió Permanent concretarà quin d'aquets dos dies seran finalment convocats els parlamentaris per constatar, segons s'ha vingut reconeixent durant els últims mesos, que no hi haurà suport als comptes 2011 i que, conseqüentment, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, haurà de convocar eleccions anticipades.

Tot i això, a la mateixa sessió també es validarà el Projecte de llei de garantia de dipòsits que ha de culminar l'obertura bancària, al temps que s'abordarà el projecte de llei que estableix un increment en les taxes sobre el tabac. És en aquest últim punt on, si no s'arribés a un acord després que CR i ApC advertissin d'una contradicció en el Projecte de llei de taxes del tabac que deixaria sense efecte l'increment d'impostos, el conseqüent retorn del text a la Comisisó legislativa de finances faria necessària una altra sessió per votar l'articulat.

En aquest sentit, el Govern ja va modificar el text revisant a la baixa l'increment d'aquestes taxes, tot i que una de les esmenes parcials de CR demana que l'augment del paquet de tabac ros sigui de 0,15 euros enfront dels 0,29 que vol aplicar el Govern, i que el tabac de picadura costi 37,88 euros el quilo i no 45,5. En l'hipotètic cas que prosperés una esmena a la totalitat d'ApC, es podria produir un retard en la tramitació del text que, sumat a la necessitat compartida entre PS i CR de resoldre la situació pel bé de les relacions diplomàtiques amb Espanya, justificaria un retard en la dissolució del Consell General i la convocatòria d'eleccions anticipades.

visita de grippa / Un altre dels punts acordats ahir va ser la reunió dels grups parlamentaris amb el cap d'Unitat C3 –Europa de l'Oest no UE– a la DGRELEX de la Comissió Europea, Gianluca Grippa. Aquest ja va manifestar davant la delegació andorrana que es va desplaçar a Brussel·les el passat mes de setembre que la decisió d'Andorra sobre el seu grau d'acostament d'Andorra a l'Espai Econòmic Europeu (EEE) havia d'arribar de manera imminent.

A més, a la mateixa trobada, Grippa va assenyalar que, davant possibles reticències, la Comissió estava oberta a debatre dels termes de la nova relació. Això podria ser, segons va afirmar aleshores, en un marc bilateral –entre la UE i l'estat– o bé de forma multilateral –els tres petits estats afectats per la necessitat de definir l'estratègia (Andorra, San Marino i Mònaco) amb la UE–.

Així, els presidents dels grups parlamentaris, a més del Govern, tindran l'ocasió de transmetre a Grippa quin és el seu punt de vista. El representant europeu va fer referència al setembre al «momentum» o finestra d'oportunitat que, segons va traslladar a la delegació andorrana, no es pot deixar escapar. La Comissió podrà conèixer amb exactitud la postura andorrana en aquest procés, amb la qual cosa es farà partícips a CR i ApC, tot i que aquests últims critiquessin el Govern per «negociar d'esquenes» al Consell General.

altres acords / La Junta de Presidents va acordar també la derivació a la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient del Projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front a l'aportació de nous fons per equilibrar el capital de CTRASA, així com diferents projectes per validar l'oficialitat de quatre col·legis professionals i el Projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front als compromisos de despesa contrets l'any passat a les obres del túnel dels Dos Valires, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT