PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Marc Casal i Mònica Doria, els esportistes més destacats

La gala ret homenatge als esportistes millor classificats en la categoria sènior a nivell mundial

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, entrega el premi a Marc Casal.
El cap de Govern, Xavier Espot, entrega el premi a Marc Casal. | ANA / A. S.

La gala de lliurament de premis als esportistes més destacats en competicions internacionals en categoria sènior ha servit per retre homenatge als millors classificats de la temporada 2019-2020 i 2020-2021. En aquest sentit, Marc Casal i Mònica Doria han estat els esportistes que han rebut les aportacions econòmiques més grans. L’acte, que es va celebrar ahir a l’Auditori Nacional d’Ordino per respectar les mesures sanitàries actuals, es va emmarcar dins de la segona jornada de L’esport ens connecta que durant tres dies està impulsant conferències i xerrades al voltant del món de l’esport amb referents internacionals del sector, i va comptar amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el secretari d’Estat d’esports, Justo Ruiz.

Per aquesta temporada passada 2020-2021, el Govern va atorgar un total d’11 premis. Així, els germans Marc i Oscar Casal han fet història en la categoria del muntanyisme d’estiu. La distinció més important de la gala amb un premi de 9.000 euros per la seva medalla d’or al Mundial Skyrunning 2021 a la Vall de Boí va ser per Marc Casal. Per la seva banda, Oscar va rebre un premi de 4.000 per la seva cinquena plaça a la mateixa competició. El segon premi més important de la tarda se’l va endur la palista Mònica Doria per la seva cinquena plaça a la Copa del Món de la Seu d’Urgell i va rebre una aportació econòmica de 8.400 euros. Finalment, el tercer major premi va ser per Irineu Esteve amb 5.800 euros per haver quedat en quinzena posició al Mundial d’esquí de fons d’Alemanya del 2021.

La resta de premiats de la passada temporada van ser: l’esquiador alpí, Joan Verdú, amb 4.800 euros; la palista, Laura Pellicer, amb 4.800 euros; l’esportista paralímpic en esquí alpí, Roger Puig, amb 4.000 euros; la rider, Maeva Estevez, amb 3.000 euros; l’esportista de la FAM, Arnau Soldevila, amb 1.500 euros; l’atleta també de la FAM, Xavier Areny, amb 1.500 euros; i l’esportista d’esquí de fons, Carola Vila, amb 1.000 euros.

Pel que fa a la temporada 2019-2020, els guardonats van ser l’esportista de Freeride, Carles Aguareles, amb 1.000 euros per la seva 5a plaça a la Copa d’Europa de Davos, i Mireia Guitierrez, amb 3.000 euros per la seva 4a posició a la Copa d’Europa de Melchsee Frutt a Suïssa.

Riva va declarar que «l’essència de l’acte és que l’esportista torni a ser el protagonista». A més, va elogiar que entorn aquest acte es van organitzar aquestes jornades de debats, taules rodones i conferències «sobre diferents àmbits que completen la pràctica esportiva, l’enriqueixen i la milloren». En aquest sentit, va manifestar que el balanç que fan d’aquest segon dia de les jornades és molt positiu perquè «l’acceptació està sent molt bona, tot i l’adaptació que s’ha hagut de fer en format telemàtic».

Sobre el canvi de format dels premis, la ministra va comentar que ve donat per apostar pel mèrit en el resultat esportiu. «Són premis en la categoria sènior» i aquest reconeixement ve acompanyat «de dues trobades amb els esportistes de la temporada d’hivern i estiu i és allà on tenen cabuda tots aquells que d’una manera o una altra han sumat i han aportat a l’esport andorrà». A més, va remarcar que van trobar que premiar el millor de cada temporada en una categoria esdevenia molt dificultós per les diferències entre disciplines. «Per tant, el reconeixement i la vinculació al premi econòmic el fem girar al voltant d’un resultat objectiu mesurat i ponderat amb els criteris que es pacten amb les federacions», va afegir, que, d’altra banda, amb les trobades es reconeixen totes les categories per la seva trajectòria i pel que han fet en la seva disciplina «sense posar-los en contraposició les unes amb les altres».

Durant la gala, el cap de Govern va felicitar tots els premiats, especialment arran de la temporada atípica que es va celebrar a causa de la pandèmia de la Covid-19. «Els confinaments, les suspensions de competicions o la manca de públic a les instal·lacions esportives us han posat més a prova que mai», va expressar Espot. És en aquesta tessitura que «Andorra s’ha convertit en un dels primers països del món en declarar l’esport com a sector d’interès nacional responent al compromís de l’Executiu amb l’esport», va indicar. «Perquè creiem plenament en aquest sector com un dels principals instruments de cohesió social, imprescindible per avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides», va afegir.

En aquesta mateixa línia, Espot va ressaltar que el sector s’entén i es concep «des d’una perspectiva pública i social, i també com un dret individual i col·lectiu que cal promoure perquè desenvolupa un paper cabdal en l’educació dels infants i joves». En el seu discurs, la ministra també va felicitar els guardonats i es va congratular per poder tornar a celebrar un acte d’homenatge a l’esport del país. «Us encoratgem a seguir treballant de valent, orgullosos dels colors que defenseu i humils miralls dels petits i joves que us situen com a referents i per als que exerciu de models esportius», va ressaltar.

Riva també va fet un petit balanç de la temporada on va posar en relleu la tasca que ha fet el ministeri per dotar el Centre de Tecnificació d’Ordino (CETO) amb nous serveis per convertir-lo en l’espai de referència de l’esportista becat. Finalment, va parlar de la imminent digitalització de la relació entre les federacions i l’administració. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT