PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El papa Francesc rep el cap de Govern en una trobada privada

Espot trasllada al pontífex la convicció de l’Executiu de tractar l’acció climàtica com una prioritat

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, amb el papa de Roma, ahir al Vaticà.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el papa de Roma, ahir al Vaticà. | VATICAN MEDIA

El papa Francesc va rebre ahir en audiència privada al cap de Govern, Xavier Espot, a la Santa Seu. Durant la trobada, ambdós mandataris van tractar les polítiques de recuperació sanitària i de reactivació econòmica que s’estan duent a terme a Andorra en l’actual context de pandèmia, així com els grans reptes de futur que encara el Principat, com són la transició energètica, el repte de la sostenibilitat i l’aposta per la innovació i el desenvolupament sostenible.

Una de les qüestions que es van tractar en la trobada va ser la col·laboració establerta amb la Comunitat de Sant’Egidio, que amb l’acord signat l’any 2018, ha permès que Andorra hagi acollit tres famílies de refugiats sirians. El cap de Govern va explicar al papa que actualment s’està treballant per poder acollir dues famílies més.

El papa Francesc i el cap de Govern també van abordar les polítiques de lluita contra el canvi climàtic que està aplicant Andorra. Espot va traslladar al pontífex el ferm convenciment que té l’Executiu en la prioritat de l’acció climàtica, la transició energètica i l’aposta de considerar l’educació per al desenvolupament sostenible com a essencial. També va referma davant del Sant Pare el compromís d’Andorra per continuar reforçant un multilateralisme renovat i més efectiu que permeti una actuació concertada entre els Estats per reduir les desigualtats i la bretxa que ha accentuat la pandèmia, així com el seguiment i l’acompliment de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Amb posterioritat a l’audiència privada, el cap de Govern, acompanyat de l’ambaixador d’Andorra prop de la Santa Seu, Carles Álvarez Marfany, va mantenir una reunió amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, i el secretari per a les Relacions amb els Estats, monsenyor Paul Richard Gallagher, amb el qual van tractat l’actualitat política i socioeconòmica i la cooperació entre Andorra i la Santa Seu en diferents àmbits.

En la trobada amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, ambdós van compartir els reptes dels petits Estats i van coincidir amb el seu rol d’exemplaritat davant els reptes globals i comuns com ara la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, van posar sobre la taula la possibilitat de teixir una aliança des de la perspectiva dels petits Estats i treballar conjuntament en accions que impulsin els compromisos adquirits en la passada COP26 celebrada a Glasgow.

El cardenal Parolin va celebrar la tasca d’acollida que està desenvolupant Andorra en l’acollida de famílies de refugiats sirians i va apreciar la tradició integradora d’Andorra amb els ciutadans nouvinguts. Durant la reunió Espot va reiterar la voluntat de rebre al Sant Pare en visita oficial a Andorra.

Finlament, cal assenyalar que el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va recordar que «se’ns va negar que es tractés la qüestió de l’avortament» i que la trobada es limitava a «qüestions importants, com l’aspecte econòmic». En relació a l’avortament, López va apuntar que abans se n’ha de parlar a l’interior del país i «analitzar fins a on es poden anar fent reformes de la Constitució». Amb tot, el líder socialdemòcrata va lamentar que no hi hagi «cap mena de comunicació» entre el Govern i l’oposició, ni abans ni després d’una trobada important pel Principat, com la d’ahir entre Espot i el papa de Roma. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT