PUBLICITAT

Casa Beal produirà el primer cultiu de tòfona negra andorrana

  • La producció, que pot ascendir fins als 1.000 kg., s'iniciarà d'aquí a 3 o 5 anys
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El procés de plantació del tubercle. Foto: EL PERIÒDIC

Casa Beal ha posat en marxa la producció de tòfona negra en els terrenys de la finca familiar, un espai on sempre n'havien produït de manera natural. Una vegada fet el procés de preparació i plantació, en què, segons van apuntar des de Casa Beal, no s'ha usat cap mena d'herbicida ni de pesticida i s'ha respectat el cicle mediambiental, es preveu que la producció de tòfona s'iniciarà d'aquí a 3 o 5 anys. Consolidat el cultiu, es convertirà en el primer de tòfona negra al Principat.

Segons els càlculs inicials, Casa Beal podria arribar a produir fins a 300 quilos de tòfona, ja que s'han plantat més de 100 plàntules i de cadascuna se'n podrien extraure fins a tres quilograms. La previsió de creixement és de fins a 1.000 quilograms.

Els terrenys de Casa Beal, del tipus sòl franc arenós-gravós, presenten unes bones condicions per a la tòfona negra. Els estudis duts a terme conclouen que els terrenys analitzats, no compactes, tenen una textura que afavoreix la proliferació de tòfones. Igualment, altres paràmetres com l'altitud de la finca, ubicada a 1.100 metres, la pluviometria anual, l'exposició, l'estructura i el grau d'acidesa faciliten una producció de tòfona negra de qualitat, molt aromàtica, segons van informar des de Casa Beal.

Joan Visa, de Casa Beal, va començar a estudiar el projecte abans de l'any 2000 i, finalment, fa un parell d'anys, el va posar en marxa. El 2008, Casa Beal va dur a terme treballs a la seva finca per preparar el terreny i deixar-lo en les millors condicions. Després, van inocular en viver les plàntules d'alzina amb tòfona negra de Casa Beal i, durant el 2010, es va procedir a plantar les plàntules de dues sabes en una part de la finca.

Partint de les característiques del terreny, la varietat que se n'extraurà (tòfona negra, tuber melanosporum) serà extremament aromàtica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT