PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ferreira qüestiona l’encaix legal per demanar el certificat Covid

L’ACU planteja a Salut que convalidi analítiques sobre anticossos

Per Lídia López

Un cartell demanant el Certificat Covid, a l’entrada d’un restaurant.
Un cartell demanant el Certificat Covid, a l’entrada d’un restaurant. | El Periòdic

El president de l’Associació de Consumidors i Usuaris d’Andorra (ACU), Lluís Ferreira, posa en dubte la cobertura legal de la norma per demanar el Certificat Covid per accedir a certs establiments i serveis, que es va impulsar al Principat fa unes setmanes. «Fins on jo he pogut arribar, no trobo on té encaix», va puntualitzar el president, que va rebatre l’argument que, segons va incidir, utilitzen algunes persones recolzant-se en el dret d’admissió. «Jo recordo que l’aleshores president de l’APDA, Joan Crespo, va dir textualment que el dret d’admissió només es pot aplicar en certs casos vinculats a la Llei de Comerç», va posar en relleu Ferreira, que va recordar que aquestes afirmacions van ser en el moment que alguns locals prenien la temperatura als clients per tal de deixar-los accedir. «Torna a ser una qüestió sanitària, no té res a veure amb la Llei de Comerç», va insistir.

D’altra banda, en relació amb l’argument que té a veure amb la cobertura de la mesura per part de la Llei de mesures urgents per la situació d’emergència sanitària per la pandèmia del coronavirus, Ferreira va valorar que «per fer aquesta acció, s’hauria d’haver decretat l’estat d’alarma, cosa que no ha succeït». En aquest sentit, el president de l’ACU va puntualitzar que «jo no em vull ficar en si és discriminatori o no, jo em refereixo al seu encaix legal», pel fet que «si té encaix legal, automàticament deixa de ser discriminatori». En qualsevol cas, va posar l’accent en el fet que «mentre jo no trobi quina és la legalitat que l’avala, ho sento molt, però és directament il·legal».

De fet, el president de l’ACU també va compartir que amb l’entrada en vigor d’aquesta restricció «es donen situacions surrealistes», com és el cas dels establiments de restauració dins de centres comercials: «Per anar a la cafeteria de l’Illa necessites el certificat Covid, però en canvi, pots passar tranquil·lament pel costat amb les compres i sense el document que no passa absolutament res».

Presència d’anticossos

Així mateix, pel que fa a les manifestacions contràries a l’ús del certificat que s’han celebrat les darreres setmanes, Ferreira va mostrar-se a favor que la gent expressi les seves crítiques «mentre es faci des del respecte i aportant solucions», i intentant exposar amb pedagogia alguns elements davant les persones amb opinions més dràstiques i poc contrastades. «El que no podem fer és tractar-los de sonats, perquè tothom mereix respecte», va insistir, a la vegada que va alertar que «el Govern sempre apel·la a la solidaritat, però compte amb repartir carnets de bons i de dolents».

Un exemple d’aquestes solucions seria l’aportada per la mateixa ACU, que hauria proposat al Ministeri de Salut ampliar el supòsit per disposar del Certificat Covid a aquelles persones que, sis mesos després d’haver passat la malaltia, encara presenten anticossos. «Si aquesta gent que ha estat malalta manté anticossos generats de forma natural, hauria de ser vàlid igual», va manifestar, plantejant que es podria determinar un marge de temps que donés validesa a aquestes analítiques. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT