PUBLICITAT

Risco denuncia les «barreres» de la societat a la diversitat funcional

La FAAD es reunirà amb el cap de Govern per garantir els drets dels col·lectius que representen

Per Àlex Pont

El president de TRANA-EM, Jacint Risco, a la redacció d’EL PERIÒDIC.
El president de TRANA-EM, Jacint Risco, a la redacció d’EL PERIÒDIC. | A.P.

El president de l’Associació de Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius d’Andorra i per l’Esclerosi Múltiple (TRANA-EM), Jacint Risco, assenyala que «la societat no ha deixat de posar barreres a les persones amb diversitat funcional tant a l’hora d’accedir a llocs de treball, com en termes generals d’igualtat». D’aquesta manera, la FAAD manté la voluntat ferma de trobar punts en comú amb les autoritats per tal de posar en marxa mesures exhaustives enfocades a la protecció de les persones amb discapacitats o en risc d’exclusió. «Volem reunir-nos amb el cap de Govern per lluitar contra el context discriminatori que ens envolta», va declarar Risco, després de fer públic el malestar de les associacions amb relació als episodis viscuts durant el mes d’octubre relacionats amb la mort de Daniel Cascón, el qual va ser secretari de TRANA-EM. Segons Risco, «m’atreviria a dir que va ser una víctima de tot l’entramat burocràtic dels serveis socials d’aquest país». A més a més, Risco va indicar que «hi ha coses que s’han de canviar, per exemple, segons els estudis realitzats per l’ONU, les dones amb diversitat funcional tenen un 40% més de probabilitats de patir violència de gènere».
D’aquesta manera, la setmana passada, des de la federació es va dur a terme un manifest conjunt de les associacions amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat en què es demanaven protocols per a persones amb diversitat funcional, vulnerables o en risc d’exclusió i els seus familiars. A més a més, es va tornar a reivindicar la figura del professional social de referència, la història social compartida per garantir una coordinació eficient entre els diferents ministeris competents en la matèria i la millora de condicions pel que fa a l’accés a la Justícia.
Amb relació a la trobada imminent amb el cap de Govern, Risco va afirmar que «la setmana passada vam enviar una carta formal al cap de Govern per concretar una data en què ens puguem trobar en persona i discutir la implementació dels diferents punts del manifest». Tot i això, caldrà tenir en compte l’augment de casos de Covid i la priorització dels esforços del Govern a curt termini, la qual cosa suposa que sigui possible un ajornament de la reunió presencial entre els representants de la FAAD i el cap de Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT