PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern cribrarà els alumnes per fer ús del menjador i les extraescolars

Bars, restaurants i sales de joc hauran de tancar a la una de la matinada

Per Lídia López

Benazet i Espot conversen amb una traçadora de l’Oficina Covid.
Benazet i Espot conversen amb una traçadora de l’Oficina Covid. | SFGA / XPUJOL

El Govern va decretar ahir quatre mesures noves per frenar la incidència epidemiològica actual. El primer punt d’acció seran les escoles, i en concret, la Primera Ensenyança, ja que tal com van manifestar el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la franja d’edat entre els cinc i els 11 anys ha estat la que més ha vist créixer la incidència, que se situava ahir per sobre dels 9.000 casos per 100.000 habitants. Així, s’ampliaran d’un a dos cops per setmana els cribratges voluntaris als centres, i seran obligatoris per aquells alumnes que vulguin fer ús del servei de menjador o participar en activitats extraescolars. «No apostem pel tancament, però hi ha una franja d’edat que és crítica», va manifestar Espot, que va puntualitzar que «les extraescolars i el menjador no són drets fonamentals, així que qui vulgui comptar-hi haurà de complir amb el cribratge». Així mateix, el cap de Govern va demanar a «les persones reticents a cribrar-se» a «fer un pas endavant», recordant que les proves les fan professionals competents i són totalment homologades.

Aquesta mesura es començarà a aplicar el dilluns vinent, 13 de desembre, i n’estaran exempts aquells menors que hagin passat la malaltia els darrers sis mesos. A més, no serà l’única que entrarà en vigor, ja que s’han impulsat altres dues accions per frenar la incidència, i que també s’amplien a Maternal. D’una banda, es decretarà l’aïllament total d’una aula amb tan sols un positiu entre l’alumnat, i no els tres com fins ara o com mantindrà la Segona Ensenyança. I amb la voluntat de blindar una mica més les bombolles de convivència, l’Executiu també va decretar la suspensió de les extraescolars que es fan fora dels centres educatius i també les que es fan allà però impliquen la participació de nens i nenes d’altres escoles.

Cal tenir en compte que, hores abans a la compareixença del cap de Govern, el ministre de Salut va reconèixer davant la Comissió Legislativa de Sanitat que «potser no va ser una bona decisió» retirar la mascareta de les aules en el moment que es va fer, i va afegir que «en faig autocrítica, però volíem que els infants tinguessin menys impacte d’estar aïllats visualment dels seus educadors i companys».

No competir amb l’oci nocturn

L’altra mesura que va prendre ahir el Govern, i que ha entrat en vigor aquesta mitjanit, és la d’avançar el tancament dels establiments de la restauració i de les sales de joc i d’atzar a les 01.00 hores. «No s’entenia que l’oci nocturn estigués tancat i altres locals desenvolupessin activitats similars», va matisar Espot, que també va detallar que també restarà prohibit desenvolupar activitat de ball en aquests establiments. De fet, el cap de Govern va recordar que la darrera setmana es van iniciar les reunions amb el sector per tal d’establir ja els nous protocols de funcionament per, «tan bon punt la situació millori, poder obrir».

Al llarg de la tarda d’ahir, Espot i Benazet van poder palpar la tasca dels professionals que fan proves als StopLabs de la plaça de braus i el Prat Gran d’Escaldes-Engordany, als que vacunen, i als traçadors de l’Oficina Covid, acompanyats d’altres representants del Govern com la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas; el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, Cesar Marquina; el director de Protecció Civil, Cristian Pons; i la cap d’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. «Volíem donar suport al personal en unes circumstàncies eminentment difícils», va apuntar el cap de Govern, que va afegir que van poder compartir amb ells el dia a dia de la seva tasca i recollir alguns suggeriments. 

184 nous positius i un total de 27 ingressats

El Govern va informar ahir que havia detectat 184 nous positius, elevant el total d’infectats del Principat a 18.815. Aquesta dada, sumada a les 136 noves altes, va elevar la xifra d’actius a 2.100 casos, dels quals 27 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. És a dir, quatre pacients més que la jornada anterior. En concret, hi havia 19 persones a planta i vuit a l’UCI, set d’elles ventilades. Pel que fa a la població escolar, ahir hi havia 179 aules afectades: 138 en vigilància activa i 41 en passiva. I sobre la campanya de vacunació, el dilluns es van administrar 839 dosis més i ja sumaven 117.354 vaccins.

Torres i Mas es reuneixen amb el sector turístic

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, es van reunir ahir amb els representants del sector turístic per analitzar els procediments que han de facilitar el retorn a clients de diversos països, en especial, aquells que necessiten acreditar una prova diagnòstica negativa abans d’entrar al seu Estat d’origen. Els representants del sector compartiran la informació amb els operadors per garantir al màxim la informació als clients internacionals i facilitar l’operativa per realitzar-se les proves.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT