PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La temperatura se situa per sobre de la mitjana al novembre

La màxima ha estat de 10.5 graus mentre que la mínima es situa a 1.6

Per Àlex Pont

Gràfic sobre la temperatura mitjana a FEDA des del 1950 fins a l’actualitat.
Gràfic sobre la temperatura mitjana a FEDA des del 1950 fins a l’actualitat. | A.R.I + SMN-OCC

La temperatura mitjana durant el mes de novembre a l’estació central de les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va ser de 5.8 ºC, una xifra que es situa lleugerament per sobre la mitjana climàtica si es compara amb el període comprès entre l’any 1981 i el 2010, segons va informar l’Andorra Recerca i Innovació (ARI) juntament amb la col·laboració del Servei Meteorològic Nacional i l’Oficina del Canvi Climàtic (SMN-OCC) mitjançant uns gràfics que reflecteixen la variació de la temperatura al llarg dels anys. D’aquesta manera, trobem que la màxima mitjana a l’altura de 1.135 metres, altitud en què es troba la central de FEDA, va ser de 10.5 ºC, mentre que la temperatura mínima mitjana va ser d’1.6ºC. L’increment demostra, un cop més, els efectes del canvi climàtic i la tendència ascendent dels valors, tot i que l’any passat la temperatura mitjana va ser dos graus superior que enguany. 

Pel que fa a les pluges, aquestes van tornar a baixar un 50%, ja que es van acumular un total de 40.3mm, mentre que la mitjana climàtica se situa als 80.6mm en el període comprès entre 1950 i 2021. La quantitat més gran de precipitació es va registrar a les acaballes del mes, durant els dies 23 i 24 de novembre. 


D’altra banda, les temperatures diàries van estar per sobre de la mitjana durant tot el mes, excepte la franja del dia 2 al 5 i a finals de mes, coincidint amb les nevades generoses. L’anomalia positiva va ser de 0.3 graus. De fet, el que va d’any, no s’ha registrat cap anomalia negativa a l’estació central de FEDA. A més a més, a causa de les nevades d’aquest novembre, el país conté un mantell de neu continu que també ha permès establir un estudi a les societats científiques sobre l’evolució del gruix acumulat al sòl. Per exemple, a l’estació de Sorteny, la qual està situada a 2.290 metres d’altura, el gruix de neu va arribar gairebé als 2 centímetres a finals de novembre i la previsió és que arribi a una mitjana de 3.5 centímetres cap al mes de març, moment en què la neu haurà format la capa més robusta de l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT