PUBLICITAT

Andorra la Vella

Mor una dona de 89 anys al Cedre mentre els actius passen de 2.000

D’entre les nou persones ingressades a l’UCI en la sisena onada, tres estaven vaccinades

Per Albert Belis

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa a l'edifici administratiu del Govern.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa a l'edifici administratiu del Govern. | SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir la mort d’una dona de 89 anys resident a la clínica Sant Vicenç d’Enclar, aquest diumenge al Cedre. És la víctima número 133 de la pandèmia. A més, Salut va informar que durant el cap de setmana s’han detectat 621 nous casos de coronavirus (130 divendres, 280 dissabte i 211 diumenge), mentre que els casos actius ja superen els dos mil (2.052, uns 300 més que divendres) i a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ja hi ha 23 persones ingressades (4 més que divendres), 16 de les quals a planta i 7 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), totes elles amb ventilació automàtica.

«Els professionals de la salut estan extenuats, així que els hem d’ajudar; estem al punt de saturació de la bossa infectiva, de manera que molt aviat s’aplanaran les corbes i es reduirà el nombre de casos», va augurar Benazet. Respecte els pacients a l’UCI, el ministre de Saut va explicar que en aquesta darrera onada –la sisena– n’hi ha hagut un total de nou, sis dels quals no estaven vaccinats i tres sí, tot i que aquests últims presentaven patologies afegides.

Una de les principals preocupacions és la situació de la població escolar que, com que no està vacunada, presenta un elevat índex d’infecció. Així, actualment hi ha 196 aules sota vigilància, una trentena més que divendres. En concret, 137 en forma activa i 59 en passiva. «L’afectació és molt elevada, així que haurem de prendre decisions en breu, de moment ho estem avaluant, però les mesures s’han de poder mantenir i no crec que avançar les vacances de Nadal sigui una bona solució», va afirmar el ministre de Salut.

Un altre aspecte rellevant de la situació sanitària és el brot al bloc quirúrgic de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb vuit infermeres que han donat positiu de covid però asimptomàtiques que formaven part d’un mateix grup de treball i que s’haurien infectat per contacte amb menors de la població escolar. Per aquest motiu, el bloc quirúrgic reduirà parcialment l’activitat i posposa la cirurgia programada. Tot i així, es mantindran totes les intervencions d’urgències i cirurgies prioritàries que no poden demorar-se, així com també totes les intervencions que es fan per Cirurgia Major Ambulatòria, les que no requereixen pernoctació a l’hospital posteriorment.

Salut també va donar a conèixer que avui es reobrirà el Centre Intermedi de Control (CIC) de l’hospital. Aquest dispositiu està destinat als usuaris que presenten símptomes moderats o greus compatibles amb la covid, sobretot respiratoris. Al CIC, ubicat als espais de l’antic tanatori, s’hi accedeix a través de l’edifici de consultes externes del centre hospitalari mitjançant derivació tant del metge referent com del Servei d’Urgències, per evitar possibles contagis a moderats i reduir la pressió a Urgències i l’atenció primària.

Pel que fa a la campanya de vaccinació, des d’ahir la plaça de Braus torna a ser l’únic centre d’administració per tal d’optimitzar recursos. En aquest sentit, Benazet va apuntar que es preveia que durant la jornada d’ahir s’inoculessin un miler de vacunes. Fins a la data, s’han administrat un total de 116.515 vaccins: 56.196 primeres dosis, 54.481 segones dosis i 5.838 terceres dosis. El ministre també va confirmar que, progressivament, es va reduint l’edat de les persones que se citen per rebre el tercer vaccí.

Per últim, Joan Martínez Benazet es va referir a les darreres manifestacions contra el passaport covid que s’han fet al país. El titular de Salut va reconèixer que s’ha de dialogar i va anunciar una reunió amb un grup de pares. Amb tot, va recordar que la vaccinació en el grup d’infants no és obligatòria i que els pares tenen dret a decidir si volen vaccinar els seus fills o no, i que des del ministeri tenien l’obligació de posar les vacunes a disposició.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT