PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Petició per reduir l’ús del vehicle privat i reforç al transport escolar

Tallen la carretera d’accés a Arcalís a partir de Sorteny per fer tirs preventius pel risc d’allaus

Per Albert Belis

El viaducte del carrer Doctor Vilanova d’Andorra la Vella va quedar tallat.
El viaducte del carrer Doctor Vilanova d’Andorra la Vella va quedar tallat. | Comú d\'Andorra la Vella

La neu està sent protagonista durant el pont de la Puríssima i ho continuarà sent durant el dia d’avui, almenys durant tot el matí, segons va informar ahir el Servei Meteorològic Nacional. Per aquest motiu, els departaments de Protecció Civil i de Mobilitat recomanen a la població evitar tant com sigui possible l’ús del vehicle privat en els desplaçaments interns, anticipar les sortides a primera hora del matí, assegurar-se de circular amb els equipaments especials obligatoris i optar pel teletreball en els casos en què aquesta opció sigui viable. De la mateixa manera, es recomana l’ús del transport públic i compartir vehicles per tal d’evitar la saturació de la xarxa viària, que es preveu complicada pel mal temps i la quantitat de turistes que es troben a Andorra aprofitant els dies festius, sobretot a Espanya.

Al mateix temps, el Govern va decidir desdoblar de cara a avui algunes línies del transport escolar, així com modificar alguns horaris per avançar-los lleugerament, amb l’objectiu de facilitar l’arribada dels infants i joves a les escoles. Les famílies dels escolars afectats pels canvis van rebre la informació via sms.

Tenint en compte que a causa de les precipitacions de les darreres hores el mantell nival es troba poc estabilitzat, es recomana limitar les activitats a la muntanya fora dels dominis segurs. En tots els casos, el consell de les autoritats és consultar el butlletí de perill d’allaus i la previsió meteorològica abans d’efectuar qualsevol sortida.

Tot i això, l’episodi de neu anirà perdent intensitat durant el matí de dilluns fins a cessar al migdia, segons el Servei Meteorològic. De cara a la jornada d’avui es preveuen gruixos de neu nova de 15 cm a 2.500 metres, de 10 cm a 2.000 metres, de 7 cm a 1.500 metres i de 3 cm a 1.000 metres.

Durant la jornada d’ahir, la neu va caure amb intensitat des de primera hora i a totes les cotes del país, de manera que es va haver de decretar la fase groga a totes les parròquies, tot i que durant la tarda es va limitar a les zones altes, a partir d’Encamp i la Massana. A causa del mal temps, la xarxa viària va patir algunes retencions «puntuals» i «poc significatives», segons Mobilitat, com ara a Sant Julià de Lòria o a l’avinguda Tarragona, així com a la frontera hispanoandorrana, tant per entrar al país a primera hora del matí, com per sortir al vespre.

El port de Pimorent, a França, es va tallar, i també la carretera d’Arcalís, pel risc d’allaus 4 sobre 5, a partir de Sorteny, segons va informar Protecció Civil. L’estació ordinenca va haver de ser desallotjada i durant la nit es van fer tirs preventius per garantir la seguretat de la via.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT