PUBLICITAT

CR alerta que l'informe extern conclou que el decret de comptes prorrogats vulnera les competències del Consell General

  • Gabriel ha demanat a la Sindicatura que actuï en conseqüència i acordi anul·lar el decret
  • La Junta de Presidents ha suggerit a la Comissió Permanent que el debat sobre el pressupost es pugui celebrar el dia 1 o 2 de febrer
9463_cr2
El Govern, Coalició Reformista i APC mantenen reunions previas al plé de la camara per aclarar postures i plantejar sortides a la situació actual. Foto: JOSE BLANCO
El grup parlamentari reformista ha alertat aquest dilluns que l'informe extern que va encarregar la Sindicatura en relació al Reglament de pròrroga del pressupost determina que envaeix les competències que la Constitució atorga al Consell General. Davant d'aquestes conclusions, el president del grup, Joan Gabriel, ha demanat a la Sindicatura que actuï en conseqüència i acordi anul·lar el decret. Gabriel considera que "estem davant d'una invasió flagrant de competències" i que, per tant, la Sindicatura "no tindrà cap més opció".

L'informe extern encarregat a instància de Coalició Reformista a un catedràtic en Dret constitucional, Enoch Alberti, ja està en mans de la Sindicatura, tal com ha explicat el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, i "va en la mateixa línia del que ja vam denunciar".

El decret que va fer el Govern servia per prorrogar el pressupost del 2009, així com tots els crèdits extraordinaris aprovats durant el 2010, fet que segons Gabriel "volia dir que era més còmode governar sense pressupost que amb pressupost". Segons ja va denunciar CR els crèdits extraordinaris que no han estat activats quedarien anul·lats a 31 de desembre, i només es podrien prorrogar els que sí que han estat adjudicats, que com que són de caràcter plurianual tenen un venciment de cinc anys.

Una postura que quedaria avalada ara per l'informe extern, tal com ha assegurat CR. De fet, el document conclou que hi ha una alteració i innovació del règim de pròrroga pressupostària, així com una vulneració del principi d'anualitat del pressupost i una invasió dels poders que la Constitució atorga al Consell General. Coalició Reformista esperarà la decisió que prengui aquest dimarts la Sindicatura, que està previst que es reuneixi per aquest assumpte, i si fos el cas, el Consell General podria dirigir un requeriment al Govern, i en cas de desestimació, pot interposar el conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional.

Debat del pressupost la setmana vinent
D'altra banda, la Junta de Presidents celebrada aquest dilluns ha suggerit a la Comissió Permanent que el debat sobre el pressupost es pugui celebrar el dia 1 o 2 de febrer, tal com ha explicat Gabriel.

Finalment, també s'ha fet públic que el dia 31 de gener visitarà Andorra el cap d'Unitat d'Andorra i altres petits estats a la Direcció General de Relacions Exteriors de la Comissió Europea, Gianluca Grippa. Està previst que Grippa, que ha estat convidat pel Govern, sigui rebut per la Sindicatura i posteriorment es reuneixi amb cada grup parlamentari per informar sobre l'acord monetari. Gianluca Grippa va ser l'organitzador del seminari sobre l'Espai Econòmic Europeu (EEE) del passat mes de setembre en el qual hi van participar San Marino, Mònaco i Andorra, i on es va escoltar l'experiència de Liechtenstein.

Grippa creu que l'Espai Econòmic Europeu és una bona solució per part dels petits estats a l'hora de trobar un marc de relacions amb Europa. Assenyala que el Tractat de Lisboa i el fet que Islàndia hagi demanat l'entrada a la UE, deixant així l'EEE, "són una finestra d'oportunitat per als petits estats".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT