PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El país es vesteix de Nadal

Ordino, la Massana i Sant Julià són les últimes parròquies a celebrar la tradicional encesa de llums

Per El Periòdic

L'encesa de llums de la Massana.
L'encesa de llums de la Massana. | COMÚ DE LA MASSANA

Els carrers d’Ordino ja brillen després de l’encesa de llums de Nadal que es va celebrar ahir al vespre. «Hem donat el tret de sortida al Nadal», va celebarar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, després de l’acte de l’encesa de llums que per primer cop es va fer als jardins de la Casa Pairal perquè tothom pogués veure bé les il·luminacions. L’encesa va anar precedida per un espectacle de l’esbart Valls del Nord que van estrenar la coreografia, la música i el vestuari per una actuació sobre una llegenda de Tristaina. En acabar, els mateixos membres de l’esbart van dur la bola de llum a la parròquia per il·luminar tot el poble. Els assistents a l’acte també van poder gaudir de coca i xocolata calenta.

Paral·lelament, ahir a la tarda també es va inaugurar la fira de Nadal. De fet, Mortés es va mostrar satisfet per poder tornar a celebrar aquests actes, ja que és un Nadal amb més activitats de les quines podien fer de l’any passat. A banda, també va assenyalar que han hagut de prendre mesures per combatre la pandèmia i reduir els contagis. Així, a la fira de Nadal d’aquest any «hem de fer un control amb el passaport Covid» i s’ha reduït l’aforament a un 70%. En aquest sentit, i a causa de les mesures, des del comú també van decidir suspendre el concert d’aquest dissabte dins el marc de l’Ordino Clàssic Un conte de Nadal per ser una activitat a l’interior i amb públic, sobretot, infantil.

Al llarg d’aquests dies de la fira de Nadal, també es farà l’espectacle El Trencanous amb la posterior encesa de l’arbre de Nadal a Prat de Call el dimarts 7 de desembre i de la representació de l’Ossa el dimecres 8. Pel que fa a aquesta campanya d’hivern, Mortés va considerar que serà bona perquè «la gent té moltes ganes de sortir» i perquè Andorra és una destinació propera. Al mateix temps, també va declarar que han d’estar alerta amb la situació de la pandèmia i mirar de què tothom compleixi les mesures sanitàries.

A les 18.30 es van encendre les llums de Nadal de la Massana. Petits i joves de la parròquia van aparèixer amb unes espelmes elèctriques en una processó en què també es van afegir diferents polítics i autoritats massanenques. La voluntat era simbolitzar el camí cap al Nadal i la il·lusió, que va donar peu a l’encesa de l’arbre de la plaça de les Fontetes, a càrrec de les cònsols Olga Molné i Eva Sansa. Molné, concretament, va llegir un breu discurs en què va destacar que en totes les accions que es desenvolupin a la parròquia es respectaran les mesures sanitàries per tal de garantir la seguretat de tots els visitants. Aprofitant el pont de la Puríssima, el comú va estrenar ahir també l’Ara ve Nadal, un esdeveniment familiar que compta amb un carrussel medieval, un planetari, així com tallers i concerts dels artistes del país. A més, des del 27 de desembre i fins a Cap d’Any es desenvoluparà el Mercat de l’Avet, un mercat amb stands de gastronomia i artesania, que també projectarà pel·lícules infantils.

 Mitja hora més tard, a Sant Julià de Lòria ocorria quelcom similar. El cònsol major, Josep Majoral, donava el tret de sortida al Nadal lauredià i a la Fira de Santa Llúcia que en les pròximes setmanes es podrà visitar a la plaça de la Germandat. «Són unes festes alegres per a molts, sobretot pels més petits, potser per la gent més gran o per algunes famílies que hi falta gent amb una mica de record i nostàlgia, però hem volgut aportar llum, alegria i donar el tret de partida de cara a les festes nadalenques», va manifestar Majoral.

Tanmateix, va puntualitzar que tant a Sant Julià com a la resta del país s’espera «un pont amb grans afluències i, esperem, una bona activitat», ja que va afirmar que «tenim unes expectatives molt importants per aquests dies de festa tant en l’àmbit nacional com en el parroquial amb la fira de Santa Llúcia». Majoral va indicar que la jornada d’aquest divendres també va servirperquè la població es retrobés en un ambient festiu i gaudís de l’espectacle que han preparat des de la corporació.

L’acte va comptar amb la participació d’un músic i diversos infants i joves disfressats de nans que anaven repartint targetes amb un cascavell i un missatge nadalenc: No importa el que trobeu sota l’arbre, sinó qui trobeu al voltant. Bon Nadal! Cal recordar que per accedir al recinte és necessari portar el certificat Covid o una prova negativa equivalent i que l’aforament està limitat a causa de l’evolució de la pandèmia les darreres setmanes i les noves mesures decretades pel Govern per evitar la propagació del virus.

Finalment, destacar que aquestes han estat les últimes tres parròquies a encendre els seus llums de Nadal. Les primeres van ser Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que ho van celebrar conjuntament, i dimecres d’aquesta setmana va ser el torn d’Encamp, amb una encesa simultània entre el poble d’Encamp i el Pas de la Casa. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT