PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un centenar de noves paraules

‘Covid’ o ‘cribratge’, ‘cardat’ o ‘fotut’, ‘clatellada’ o ‘fer el ronso’, entre les novetats

Per Albert Belis

Una roda de premsa a l’edifici administratiu del Govern en què s’anunciava un cribratge a les escoles.
Una roda de premsa a l’edifici administratiu del Govern en què s’anunciava un cribratge a les escoles. | SFGA

La llengua catalana és viva i està subjecte als canvis socials i a l’actualitat. D’aquesta manera, dos anys de pandèmia ens han deixat noves paraules que el diccionari oficial de la llengua (DIEC) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) –l’autoritat normativa– ha recollit en la seva revisió anual, que es fa pels volts del 27 de novembre, dia de Ramon Llull, i que fa pocs dies es va presentar a la sala Prat de la Riba de la institució, a Barcelona. En total, segons han decidit els acadèmics, el DIEC ha incorporat 100 paraules noves i n’ha modificat fins a 239.

Entre els mots que la Secció Filològica ha acordat afegir en la versió en línia del DIEC hi ha el neologisme de l’any 2020, 'coronavirus', i paraules d’ús generalitzat avui en dia com 'covid' o 'cribratge', a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb. Per exemple, 'uniformat', 'viatjat', 'viscut', 'fotut', 'cardat' o 'fomut'.

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article del diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions o les definicions). Entre aquestes modificacions, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com 'clatellada' («fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva»), 'aforament' («nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat»), 'còmplice' («persona que té avinença amb una altra»), 'ferro' («corrector dental») o 'reticent' («que mostra reticència»).

Per últim, cal destacar el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari oficial: 'avall que fa baixada', 'dia a dia', 'cada dos per tres', 'd’una hora lluny', 'en tot moment', 'en síntesi', 'fer el ronso' o 'sol com un mussol', expressions molt arrelades en el vocabulari popular des de fa temps.

D’altra banda, l’IEC ha posat en marxa la votació per triar el neologisme de l’any 2021. Entre les opcions hi ha 'antivacunes', 'cisgènere', 'monodosi', 'cronificar', 'negacionisme', 'disfòbia', 'podcast', 'distòpic-a' i 'presencialitat'. L’any passat va guanyar 'coronavirus', mentre que en edicions anteriors ho van fer 'estelada', 'cassolada', 'dron', 'sororitat' o 'vegà-ana'. La votació es tancarà el dia 19 de desembre. 

L’actualització d’aquest novembre de la versió en línia del DIEC incorpora 49 paraules noves i 193 modificacions, que se sumen a les 51 paraules noves i les 46 modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s’hi han incorporat un total de 100 paraules i se n’han modificat 239. Durant la presentació de les novetats, hi van intervenir el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC, Josep Martines, i també Magí Camps i Màrius Serra, membres de la mateixa secció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT