PUBLICITAT

Els comuns van gastar-se més de 54 milions en salaris al 2010

  • Las corporacions paguen 1.800 euros de mitjana als empleats i Sant Julià és la parròquia que millor remunera
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una funcionària del Comú d'Escaldes-Engordany. Foto: tony lara

Les corporacions comunals van gastar-se l'any passat més de 54 milions d'euros en concepte de salaris als seus treballadors. La parròquia que més fons per a empleats públics va destinar és també la que compta amb més treballadors, Andorra la Vella. En total, més de 14,8 milions gastats. Li va seguir Encamp, amb pràcticament 10 milions i Escaldes-Engordany, amb 9,5. Les parròquies que menys es van gastar en despesa de personal al 2010 van ser la Massana i Sant Julià, totes dues amb 4,3 milions.

Aquest important volum econòmic és una de les causes de la situació d'endeutament que pateixen els comuns, i en la qual hi estan treballant per tal de poder reduir la xifra els propers anys. En aquest sentit, totes les corporacions han apostat aquest 2011 per unes previsions de despesa de personal a la baixa.

Una de les maneres d'aconseguir-ho, a part de les congelacions concretes d'IPC i d'acompliments que han efectuat algunes corporacions, és reduint el nombre de treballadors i no substituint aquells que es jubilen, una mesura que es començarà a notar aquest 2011. La voluntat és frenar el creixement del 2,3% viscut els darrers quatre anys, en què s'ha passat dels 1.402 funcionaris de l'any 2007 als 1.435 fixats al 2010. Només Encamp i Ordino han reduït treballadors els darrers anys.

En l'actualitat Andorra la Vella compta amb una plantilla de 481 funcionaris i agents de l'administració de caràcter indefinit. Escaldes-Engordany és la segona parròquia en volum de treballadors, amb un total de 306 funcionaris. Li segueixen Encamp, amb 250 funcionaris, Sant Julià, amb 128, Ordino, amb 112, la Massana amb 95 i finalment Canillo, amb 60 funcionaris.

menys temporals / A aquests cal afegir els treballadors de les corporacions que treballen en règim temporal, una tipologia la qual els comuns volen treballar per reduir al mínim. En aquest sentit, i a diferència dels treballadors amb contracte indefinit, la tasca per reduir-los ja es va començar a deixar notar durant l'any passat en moltes parròquies. Per exemple, a Encamp que és la parròquia amb més empleats eventuals, en tenien 86 l'any 2007, mentre que al 2010 en tenien 79. En la mateixa línia es troba Ordino, que ha passat de 59 a 47 en quatre anys, i Canillo, de 36 a 21.

També destaca la parròquia de Sant Julià, que va tancar l'any 2010 amb només cinc treballadors temporals, un terç dels que tenia al 2007 (14) i se segueix mantenint com la parròquia amb menys empleats d'aquesta tipologia. En canvi, Andorra la Vella i Encamp tenien al 2010 un important volum de treballadors no indefinits (61 i 79 respectivament). En el cas de la parròquia de la capital, aquesta xifra s'ha aconseguit reduir fins a les 54 persones amb l'inici de l'any 2011.

sant julià, la què més paga / Els funcionaris andorrans reben un sou mensual molt proper a l'establert pel Departament d'Estadística com a salari mitjà interprofessional, i que a l'octubre de l'any passat (són les dades més actualitzades), estava situat en 1.892 euros. La mitjana de totes les parròquies se situa al voltant dels 1.800 euros.

La parròquia de Sant Julià de Lòria és la que millor remunera als seus treballadors. El sou mig al Comú de Sant Julià es va elevar fins als 2.200 euros al 2010. Encamp és la segona parròquia que millor paga als seus empleats, amb una xifra mitjana de 1.885 euros, un sou molt similar al que s'ofereix als empleats de la Massana, 1.871 euros.

El segon esgraó de la graella salarial l'ocupen Canillo, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que paguen als seus treballadors 1.720 euros, 1.752 i 1.799 respectivament (en el cas escaldenc són 1.686 euros si també es tenen en compte els treballadors en caràcter eventual).

Ordino, a l'altre cara, és la parròquia que menys remunera als treballadors, amb 1.439 euros, tot i que en aquest cas estan inclosos també els 47 treballadors temporals en actiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT