Patiment i victòria

L’FC Andorra aconsegueix el passi a la següent ronda en vèncer el Náxara CD gràcies a un solitari gol de penal

Per David Sansaloni

Héctor Hevel intenta desfer-se dels defensors del Náxara CD en un moment del partit d'ahir. | Edu del Campo

L’FC Andorra va aconseguir l’objectiu: passar a la següent ronda de la Copa del Rei. El conjunt del Principat va vèncer ahir el Náxara CD a l’estadi de La Salera (La Rioja) per 0-1 gràcies a un gol de penal de Marc Fernández. Tot i això, els andorrans van patir fins a l’últim minut en trobar-se amb uns rivals empesos pels ànims d’una afició situada a peu de camp.

Els tricolor van sortir de la mateixa manera que ho solen fer en els partits de lliga, confiats a poder imposar el seu joc i tenir un domini ple de la pilota i el control del partit. Durant els primers minuts, els homes d’Eder Sarabia van intentar ser superiors en unes condicions que no acompanyaven, i és que el mal temps dels darrers dies a La Rioja va fer estralls en la gespa de l’estadi de La Salera, on la zona de l’àrea petita estava plenament coberta de fang, sense gaire gespa. Tot i els hàndicaps, els andorrans van gaudir de les ocasions més clares, primer amb un remat de cap de Diego González i poc després amb una centrada d’Eudald Vergés cap a l’àrea petita que Nieto va aconseguir rematar, però sense obtenir el premi del gol.

No obstant això, els locals van trobar la clau per fer mal l’FC Andorra i la premissa va ser clara: robar la pilota i enganxar un ràpid contraatac. Amb l’èxit del pla, el públic de La Rioja va prémer l’accelerador i va crear un clima molt favorable als seus, que veien com a poc a poc anaven minvant el domini tricolor i creant ocasions de perill sobre la porteria defensada per Josele Martínez. Els del Principat van deixar de banda la seva ideologia en trobar-se una vegada darrere l’altra amb imprecisions en les transicions entre defensa i atac, que desembocaven en jugades favorables als seus rivals i posaven l’esglai en La Salera.

Quan pitjor estava l’FC Andorra va arribar el miracle. Una pilota perduda dins l’àrea d’Adrián González la va voler rescatar Àlex Pastor, que amb un lleuger toc amb la puntera va evitar que el porter del Náxera es pogués fer amb ella i que, seguidament, amb la inèrcia de la sortida, va acabar per tirar-se a sobre del central tricolor, provocant un penal clar que l’àrbitre no va dubtar en xiular. Marc Fernández va ser l’encarregat de llençar des dels 11 metres i fer que el 0-1 es registrés al marcador pocs minuts abans de finalitzar els primers 45 minuts.

En la segona meitat els del Principat van començar a jugar de nou. Marc Fernández ho va intentar amb una jugada individual, que va finalitzar amb un tir amb cama esquerra massa centrat. Poc després, una doble ocasió per als dos conjunts va significar l’establiment d’un punt d’inflexió, donant pas a un partit completament boig. Primerament, la va tenir l’FC Andorra amb una jugada per banda esquerra. Vergés va realitzar la centrada cap a l’àrea petita, on va trobar Riverola que va rematar amb la mala sort de trobar-se amb Adrián González, que va treure la pilota sota els pals. Seguidament, en la jugada posterior, Josele va haver d’intervenir per evitar l’empat. Els darrers minuts van ser un patiment per a l’equip d’Eder Sarabia, amb un possible penal en contra i un seguit d’ocasions locals que miraculosament van acabar en res. Finalment, i amb el debut dels juvenils Casadesús i Cañete, l’FC Andorra va materialitzar el passi a la següent ronda de la Copa del Rei.

Les claus

La Salera: L’estadi de La Salera va ser el major hàndicap que va tenir l’FC Andorra a causa del mal estat de la gespa.

De més a menys: Els tricolor van tenir el control territorial durant els primers minuts, fins que els locals van començar a prémer.

Gol psicològic: Marc Fernández va convertir el penal xiulat pocs minuts abans del descans, fet que va donar ales als andorrans.

Pressió: L’afició del Náxara CD va incomodar de tal manera que va fer dels últims minuts un autèntic calvari per als tricolor.

El vestidor

Eder Sarabia - Entrenador de l'FC Andorra

«Ens ha faltat fer el segon gol»

L’entrenador de l’FC Andorra, Eder Sarabia, es va mostrar satisfet amb la victòria de l’equip, sabent «de les dificultats amb què anàvem a trobar-nos» i va explicar que en aquesta Copa del Rei «no pots errar, ja que cada partit és una final». El tècnic basc va fer referència a algunes claus del partit, assenyalant que «ens ha faltat fer el segon gol per tancar la trobada i tal vegada no patir tant en les acaballes». Tot i el resultat just, l’entrenador va assegurar estar «content per veure que l’equip ha sabut competir i ha sabut també adaptar-se a les dificultats que ens ha plantejat el rival». Sobre la situació, el context del duel, Sarabia també va voler recalcar el paper de l’afició del Náxara CD, que va materialitzar «aquelles situacions que vam parlar en la prèvia sobre que ens trobaríem en un ambient diferent del que estem acostumats en la Primera RFEF», afegint que «ha sigut un partit marcat pels detalls i penso que en la majoria d’ocasions ens hem sabut refer bastant bé i aconseguir l’objectiu principal que era passar».