PUBLICITAT

Andorra la Vella

SDP carrega contra Govern i oposició per l’afer de l’informe

La formació assegura que el treball «els hi dona la raó»

Per Albert Belis

Josep Lluís Donsion i Elisabet Zoppeti, ahir en roda de premsa a la seu de la formació extraparlamentària.
Josep Lluís Donsion i Elisabet Zoppeti, ahir en roda de premsa a la seu de la formació extraparlamentària. | SDP

L’informe sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i el Coprincipat elaborat per dos advocats i encarregat per l’anterior Govern continua portant cua. Ahir va ser el torn de Progressistes-SDP, que no van dubtar a qualificar de «culebrot» el debat que Govern i oposició van protagonitzar en seu parlamentària. «El més important és el contingut del treball i per què es va encarregar, i no pas la baralla per guanyar temps que estem veient, i en aquest sentit l’actitud de l’oposició tampoc no ajuda», va afirmar el secretari d’organització, Josep Lluís Donsion. 

En una roda de premsa celebrada ahir a la seu de la formació extraparlamentària, a Andorra la Vella, Donsion va afegir que «l’informe ens dona la raó perquè fa temps que demanem la despenalització, de fet ho portàvem al programa electoral; són molts anys lluitant i sembla que ara el Govern s’amaga quan hauria de ser valent i, a més, l’oposició tampoc no està per la labor», va assegurar, en clara referència a les files socialdemòcrates.

Elisabet Zoppetti, de la comissió política nacional de Progressistes-SDP, per la seva banda, va afegir que fins i tot els supòsits que detalla l’informe per permetre un avortament coincideixen amb els que duien al programa electoral. A més, va qualificar com a «anècdota» la persona  o persones que l’haguessin demanat, fet que va ser motiu de polèmica en el debat entre el Govern i el Partit Socialdemòcrata (PS) durant la darrera sessió de preguntes a l’Executiu celebrat al Consell General, tot i que va demanar que qui ho hagués fet «fes un pas endavant i ho expliqués».

Zoppetti va detallar les peticions internacionals que s’han produït al llarg de la història més recent en què s’ha demanat a Andorra que regulés la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. També va ressaltar la coincidència entre el seu posicionament i la dels autors del treball pel que fa referència als drets de la dona a decidir si vol ser mare o no. 

La dirigent progressista va posar dos exemples pels quals considera que s’hauria de despenalitzar l’avortament, al marge del contingut del treball. D’entrada, la píndola del dia després, una opció que moltes dones van servir actualment a Andorra, així com la llei de reproducció assistida, aprovada al Consell General i que només va signar un copríncep i el síndic general, en què «es permet la destrucció d’embrions», un fet que, segons Zoppetti, vindria a ser una pràctica similar a un avortament durant les primeres 14 setmanes de gestació, el període durant el qual, segons els autors de l’informe, s’hauria de permetre avortar. «Si tenim lleis que permeten la destrucció d’embrions, amagar el cap sota l’ala és hipòcrita», va afirmar la membre de la comissió política nacional de la formació. Al mateix temps, va afegir, «si les dones cada mes perdem un òvul, també hauríem de ser perseguides», va augurar amb certa ironia.

Els dos dirigents progressistes no van dubtar en carregar contra el cap de Govern, Xavier Espot, que van qualificar de Jordi Pujol per allò del «això no toca», van afirmar, tot denunciant que l’informe s’havia quedat en un calaix potser perquè no havien agradat les conclusions. Per últim, des d’SDP van afirmar veure amb bons ulls la possibilitat de fer un referèndum, tal com recomanen els autors, ja que «ningú ha de tenir por del resultat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT