PUBLICITAT

Andorra la Vella

El comuns demanen tres mesos de pròrroga pels edificis inacabats

Les corporacions volen allargar fins al març del 2022 el termini perquè els propietaris entrin les llicències

Per Lídia López

Conxita Marsol i Josep Majoral, en la seva compareixença davant la premsa posterior a la reunió de cònsols.
Conxita Marsol i Josep Majoral, en la seva compareixença davant la premsa posterior a la reunió de cònsols. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Els comuns demanaran al Govern una modificació del Reglament de la construcció per incorporar-hi dues novetats. En primer lloc, a petició del Comú de Canillo, les corporacions sol·licitaran una pròrroga en el termini de 18 mesos perquè els propietaris d’edificis inacabats entrin la llicència de construcció corresponent per reprendre’l. A més, a proposta del Comú d’Encamp, es demanarà ampliar les autoritzacions de construcció provisionals als centres esportius i lúdics interiors. Així ho van compartir els cònsols majors d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, que van actuar de representants de la reunió de cònsols celebrada ahir al matí.

Tal com va indicar Marsol, l’afectació de la pandèmia en el sector de la construcció, així com l’endarreriment per l’elaboració del POUP en el cas concret de Canillo, susciten l’extensió d’aquest termini per atorgar llicències per finalitzar edificis inacabats previst per l’inici de l’any vinent, és a dir, 18 mesos després de l’aprovació del reglament el maig del 2020. Així, les corporacions proposen situar el termini el març del 2022, tres mesos després de la data inicialment prevista. Cal recordar que l’objectiu d’aquesta disposició del Reglament de la construcció, i tal com va explicar en el moment de la seva presentació l’aleshores ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, és evitar que es perpetuïn els edificis incomplets del país. 

D’altra banda, la proposta de modificació per les autoritzacions de construcció provisionals preveu replicar l’opció amb la qual actualment compten els centres esportius i recreatius lúdics oberts, als mateixos equipaments tancats.

Al voltant d’altres elements tractats en la reunió de cònsols, Marsol i Majoral van informar que en la trobada es va reafirmar que les corporacions entraran un recurs administratiu contra el Govern per les transferències del 2017. Així, el litigi es traslladarà a la Batllia per resoldre el desacord entre l’Executiu i els comuns al voltant dels set milions d’euros que els segons demanen als primers, i que els primers, tal com ha argumentat en diverses ocasions el ministre de Finances, Eric Jover, no consideren deure.

En la sessió d’ahir, les corporacions van renovar els seus representants en diferents organismes, com és el cas de la Comissió consultiva del registre d’identificació administrativa, per la qual es van designar dos secretaris escollits pels comuns d’Encamp i Ordino, i un interventor de la Massana. El representant encampadà serà, a més, l’encarregat d’assumir la vicepresidència de l’ens. També es van definir l’apoderat dels comuns  a l’Organisme andorrà de cooperació transfronterera, de la qual ocupen la vicepresidència. Així, després que enguany hagi desenvolupat aquesta funció el Comú de la Massana, l’encàrrec passa ara al Comú d’Andorra la Vella, i en concret, ho serà la mateixa Marsol –està estipulat que el lloc l’ocupi el cònsol major corresponent–.

En relació amb la Comissió nacional de la infància i la joventut, on  van participar les cònsols menors laurediana i massanenca com a representants comunals, i juntament amb Unicef Andorra i els ministeris d’Afers Socials i Educació, es va exposar la voluntat de potenciar les activitats adreçades a aquest col·lectiu. Així, ara s’està duent a terme el treball per trobar les vies per dinamitzar els infants i joves de sis a 18 anys, i quan ja hi hagi propostes fermes, es decidirà quines tiren endavant i les que es prioritzen. 

En darrera instància, a la reunió de cònsols també es va compartir l’experiència del cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i de Conxita Marsol a la 41a sessió del Congrés dels poders locals i regionals d’Europa, celebrada a l’octubre a Estrasburg.

Cal repensar Cicland

Preguntats per la premsa, els cònsols van manifestar que les corporacions han pogut constatar, al voltant del servei de lloguer de bicicletes elèctriques que «funciona força bé a la vall central, però costa a la resta de parròquies». Per aquest motiu, els comuns estudiaran, tal com va incidir Marsol, la forma de «trobar una solució per tal d’impulsar més el transport en bicicleta». En aquest sentit, la cònsol major de la capital va declarar que «és evident que no es pot seguir satisfent una subvenció pública per un servei que no funciona», i per això, «haurem de prendre decisions». Aquesta subvenció, tal com va detallar, és diferent a cada parròquia perquè va en funció de les estacions disposades al territori.

I és que, tal com va posar de manifest Marsol, «a moltes parròquies, el sistema actual no acaba de funcionar» perquè «hi ha molt pocs usuaris», posant d’exemple Ordino i Canillo. De fet, la cònsol també va puntualitzar que «a Andorra la Vella ens agradaria que funcionés millor», apuntant que «no és una cosa extraordinària, però sí que hi ha més usuaris que a altres parròquies», i valorant que «a Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria es fa més fàcil circular perquè és més pla». 

Aquest element s’acabarà de debatre a la pròxima reunió de cònsols, que està prevista que se celebri el 8 de febrer del 2022 a Sant Julià de Lòria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT