PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acció Feminista rebutja un referèndum per validar la despenalització de l'avortament

Escoda no veu com una victòria el contingut de l’informe de Gui i Pujadas

Per Albert Belis

Les representants d’Acció Feminista, en una roda de premsa.
Les representants d’Acció Feminista, en una roda de premsa. | A. O.

La portaveu i presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, va valorar ahir l’informe sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i el Coprincipat que va encarregar el Govern de Toni Martí als advocats Manuel Pujadas i Tomàs Gui Mori i que es va fer públic la setmana passada, arran d’una pregunta parlamentària del Partit Socialdemòcrata (PS). Un dels apartats del treball apel·lava a l’esperit constitucional per resoldre el xoc institucional que podria suposar aprovar una legislació sobre aquest aspecte, sobretot controvertit per la posició del copríncep episcopal. Al mateix temps, apostava per un dictamen previ del Tribunal Constitucional (TC) o la celebració d’un referèndum. Precisament sobre això, Escoda va afirmar que «no hi estem gens d’acord, ja que el que està en joc és la voluntat i la llibertat de les dones, i en això no s’hi ha de ficar ningú, s’ha de despenalitzar i prou». 

En aquest sentit, va assegurar que «al final ho aconseguirem; Andorra no és una illa, som a Europa i no podem anar pel món donant lliçons, com a la cimera del clima, per exemple, si primer aquí no respectem el dret dels ciutadans, en aquest cas del 50 per cent. Si signem convenis, després s’han d’aplicar», va dir.

Sobre el fet que els autors del treball consideren que la despenalització de l’avortament podria ser plenament constitucional i assumible pel cap d’Estat, tenint en compte diverses fases del procés de gestació i diferents supòsits, com ara el risc de vida per la mare o malformació del fetus, Acció Feminista no ho considera una victòria, perquè «ho serà el dia que comencem a legislar per les dones i no per les institucions, que han d’estar al servei del ciutadà, que és qui ostenta la sobirania popular, segons diu la Constitució», va recordar.

Escoda va posar com a exemple que es poden tirar endavant reformes legals a Andorra sobre temes semblants a l’avortament la llei de reproducció assistida, que es va aprovar sense cap oposició. «Com que aquesta llei permetia una obertura econòmica, no va suposar cap problema, però quan estan en joc els drets de les dones, no és possible», va denunciar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT