PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La variant òmicron s’expandeix per Europa i arriba als països veïns

L’OMS considera que les dades apunten a un major risc de reinfecció

Per Lídia López

Unes turistes a Madrid-Barajas.
Unes turistes a Madrid-Barajas. | El Periódico de Catalunya / Alejandro García

Els infectats per la variant òmicron van en augment a Europa. Després que Bèlgica confirmés el primer cas el divendres passat, i coincidint la  supressió de les connexions amb Sud-àfrica, lloc d’origen de la nova variat, i altres països de l’entorn, fins ahir hi havia gairebé una desena d’Estats europeus amb casos confirmats o sospitosos. A prop de casa nostra, França va anunciar que tenia vuit persones en observació per ser sospitoses d’estar infectades amb la variant òmicron, mentre que a Portugal n’hi havia 13 més. Així mateix, a Espanya, es va confirmar ahir a la tarda el primer contagiat per aquesta variant, la d’un home que va tornar de Sud-àfrica el diumenge i estava ingressat a l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. També estaven afectats països com Alemanya, Itàlia, i el Regne Unit, que ja havien confirmat positius en òmicron, i Txèquia i els Països Baixos, amb casos per confirmar.

Segons la darrera comunicació de l’Organització Mundial de la salut (OMS) pel que fa a la variant òmicron, publicada durant el darrer cap de setmana, investigadors d’arreu del món estaven duent a terme estudis per «entendre millor» alguns aspectes d’aquesta infecció. Fins a la data, l’OMS assegurava que encara no quedava clar si aquesta variant era més transmissible en comparació a altres, així com tampoc estava confirmat si l’òmicron causava una infecció més greu.
Així mateix, l’OMS sí que va incidir que «l’evidència preliminar suggereix que pot haver-hi un major risc de reinfecció». D’altra banda, l’ens va apuntar que les proves diagnòstiques sí que eren eficaces per a la detecció d’aquesta variant, i de fet, va animar als països a seguir seqüenciant els casos i compartir les dades dels pacients hospitalitzats. També restava pendent verificar l’efectivitat de les vacunes respecte de la variant òmicron.

PUBLICITAT
PUBLICITAT