PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El gremi dels allotjaments celebra l’opció d’entrar a Andorra Turisme

L’UHA, l’AHA i l’AEAT coincideixen a considerar que són les tres associacions que han d’ocupar les cadires

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de turistes a l’avinguda Meritxell.
Imatge d’arxiu de turistes a l’avinguda Meritxell. | Maricel Blanch

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), i l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), veuen amb molt bons ulls la proposta del Ministeri de Turisme per modificar la Llei de creació de la societat pública Andorra Turisme, i més concretament, la possibilitat que les associacions puguin entrar al seu Consell d’Administració. Tal com va manifestar el ministre Jordi Torres el darrer dimecres en roda de premsa, el Govern podria designar «tres representants de les associacions més representatives del sector turístic del país». Així, a l’espera que s’aprovi el nou text i s’especifiqui quines són aquestes agrupacions, l’UHA, l’AHA i l’AEAT valoren que han de ser elles mateixes les que formin part d’aquest Consell d’Administració. «El funcionament fins ara d’Andorra Turisme és que ell fa i desfà, i ja després t’informa», va indicar el director de l’UHA, Jordi Pujol, que va posar en relleu que «poder estar al Consell d’Administració d’aquesta entitat ens donaria una mica de marge de poder fer les nostres aportacions i suggeriments, i això és força important». De fet, Pujol va exposar que aquesta participació directa a Andorra Turisme «és una demanda de fa temps de l’UHA, pel simple fet que nosaltres som els que rebem a aquesta gent que porten, els cuidem i ara els cobrarem la taxa turística», per això «és un pas destacable i d’agrair»

En una línia similar, la directora d’Autèntics Hotels d’Andorra, Meritxell Cassi, va apuntar que la proposta li semblava «perfecta» perquè «si d’alguna manera, el sector privat pot estar dins del Consell d’Administració d’Andorra Turisme, és bo per a tots», i també ho va veure com una oportunitat perquè «se’ns pugui tenir en compte de cara a futures polítiques de promoció del país». De fet, Cassi va recalcar que aquesta participació seria «una manera de reflectir el nostre dia a dia», puntualitzant que «entenc que els tècnics tenen una forma de veure-ho i són coneixedors de la matèria, però el sector és el que viu en primera persona aspectes com la tipologia de client que tenim, com es comporta, què és el que vol, o què busca a Andorra».

Cobradors amb veu

El principal argument que, per les associacions, justifica la seva entrada a Andorra Turisme és el fet pràctic que els allotjaments seran els encarregats de cobrar la taxa turística, en la qual es basarà una bona part de la promoció del país. «Crec que aquest exercici és la contraoferta com a recaptadors de la taxa i per tal de gestionar els recursos, ja que el 100% de l’import anirà destinat al nostre sector», va incidir el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, mentre que Pujol va manifestar que «si fins ara érem una part important i no teníem poder de decisió, almenys ara, que recaptarem 12 milions d’euros l’any, han valorat que és important que hi siguem i ens donen aquesta possibilitat». 

Per aquest motiu, tant Cassi, com Pujol, com Ruiz van coincidir a considerar que l’UHA, l’AHA i l’AEAT són les tres associacions que s’haurien d’incorporar a Andorra Turisme. «Entenem que hem de ser nosaltres els que ocupem aquestes cadires perquè serem els encarregats de cobrar la taxa», va sentenciar el president de l’AEAT. Sigui com sigui, des del Govern no es va avançar cap nom al respecte, i de fet, els representants dels allotjaments tampoc han tingut un retorn al voltant d’aquesta qüestió. «No sabem qui hi serà, només se’ns va detallar que serien tres persones», va indicar Pujol.

Cal recordar que la primera acció a la qual es vol destinar el recapte de la taxa turística és la creació del recinte multifuncional o Andorra Arena, segons va avançar el ministre. En qualsevol cas, les associacions ja tenen altres propostes per posar sobre la taula per atraure més visitants. «Fa un any que manifesto que el Pas de la Casa ha de tenir un atractiu turístic, agafant una mica l’exemple de com s’ha fet el mirador de Tristaina, que ha estat un èxit», va declarar Ruiz, que fa afegir que «si jo puc ser en aquest òrgan, podré fer que s’escolti directament la demanda i així aconseguir que els visitants espanyols pugin fins al Pas de la Casa i dinamitzar la població».

PUBLICITAT
PUBLICITAT