PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern atén 289 víctimes de la violència de gènere durant el 2021

117 dones han entrat al programa aquest any i s’han atorgat més de 160.000 euros en ajuts a 77 famílies

Per Lídia López

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, en la seva compareixença d’ahir.
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, en la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere (Savvg) ha atès al llarg d’aquest 2021 un total de 289 dones, de les quals 172 eren casos de prevalença i 117 nous d’enguany. Aquesta dada, limitada als 10 primers mesos de l’any, suposa una disminució de 43 casos respecte del total del 2020, malgrat que, tal com van incidir la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, aquesta xifra es pot arribar a igualar quan acabi l’any. En qualsevol cas, els registres mes a mes de les dones que han accedit al recurs demostra novament l’impacte negatiu que va tenir el confinament en la violència de gènere, amb el doble de casos rebuts els mesos d’abril, maig i juny.

Pel que fa a les característiques de les dones afectades, Porras va detallar que la franja que acumulava més casos era la compresa dels 28 als 39 anys –34%–, seguida dels 40 als 51 anys –33%–. I en tercer lloc s’hi situaven, amb un 15% dels casos, les dones de 18 a 27 anys, que tal com va reconèixer la cap d’àrea «és una dada que ens preocupa i segueix sent elevada», motiu pel qual «s’han de seguir fent accions». Al voltant de l’estat civil, un 32% de les dones ateses eren casades, seguides de prop per les solteres i les separades, amb un 30% respectivament. Així mateix, un 65% d’aquestes eren treballadores actives. Per parròquies de residència, els casos es donaven en proporció amb els seus habitants, essent Andorra la Vella la que més acumulava –34%–.

Una altra dada rellevant que va posar en relleu Porras va ser que totes les dones ateses havien estat víctimes de maltractament psicològic, detallant que «tot comença per aquí, per debilitar la víctima i fer-la emocionalment depenent de l’agressor», i a continuació «escalar a altres abusos». Així, 172 dones havien patit violència física, 128 de social, 111 d’econòmica, 88 d’ambiental i 58 de sexual. Al voltant d’aquesta darrera dada, però, la cap d’àrea va incidir que des del Savvg es creu que pot ser superior però que «a les dones els costa identificar que pateixen un maltractament sexual per part d’una parella», a banda que «el tabú o la vergonya els dificulta reconèixer-ho». També és rellevant el fet que el 61% de les donen no denuncien els fets, malgrat que es va donar assessorament jurídic a 144.

En darrera instància, Porras va compartir que 124 víctimes havien rebut suport psicològic, des del mateix Savvg o a través de derivacions al SAAS i en centres privats. Així mateix, el Govern va concedir 131 prestacions econòmiques a 77 famílies per valor de 161.828,05 euros, a banda d’acollir 18 famílies en els pisos d’acollida. Tot plegat, la cap d’àrea va recalcar que les víctimes tenen «una recuperació molt complicada perquè afecta molts àmbits de la vida de dona, que s’han de restablir», i va situar en un 60% les que aconsegueixen sortir endavant.

Curtmetratges i panells

Per tal de promocionar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es commemorava ahir, el Govern desenvolupa cinc accions enguany. La més destacada, segons va valorar la ministra, és la difusió de 10 curtmetratges que posen de manifest «les diferents violències sexuals que poden patir les nenes i les dones al llarg de la seva vida», a més d’incidir en aspectes com la seva cosificació i discriminació. 

A més, també es divulgarà la senyal universal de socors de les víctimes de la violència de gènere nascuda al Canadà durant el confinament i que es coneix arreu del món com a Signal for Help, perquè les víctimes puguin demanar ajuda. Una altra iniciativa és la d’utilitzar els panells lumínics de Mobilitat per llançar dos missatges en contra de la violència de gènere fins el diumenge vinent. I en la mateixa línia de donar visibilitat, l’Administració va repartir mascaretes liles i llaços blancs entre el personal que treballa de cara el públic. També van incloure entre les accions la presentada fa uns dies juntament amb el BC MoraBanc Andorra, amb una equipació lila i l’esglògan MaiPor25N. «És difícil intervenir en la vida privada de les persones, però amb aquests missatges, cada vegada farem més incís per acabar amb aquesta xacra», va valorar Pallarés.

El Punt d’Informació a la Dona de l’ADA rep 79 usuàries

El Punt d’Informació a la Dona (PID) de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha atès a 79 dones en el que va d’any i ha donat resposta a un total de 101 atencions. D’aquestes, 11 usuàries havien patit violència de gènere, la majoria motivats per la convivència amb l’agressor durant el confinament o per emprendre una separació de la parella que l’altra part no accepta. L’entitat també va posar en relleu la violència vers les dones en l’àmbit laboral, excercida per part dels superiors. Sobre altres qüestions per les quals les usuàries van accedir al PID s’hi van trobar l’assessorament per iniciar un procés de separació, i per dubtes relacionats amb la cerca de feina o de possibles ajudes. Així, l’ADA va recalcar que continua treballant en la difusió del PID per donar atenció a tothom que ho necessiti.

PUBLICITAT
PUBLICITAT