PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llocs tancats amb llum artificial, el model apte de cànnabis al país

Andorra podria atreure talent i esdevenir un pol de coneixement

Per El Periòdic

Simó Alegre, Mònica Bonell I Sílvia Calvó, en la compareixença al Consell General.
Simó Alegre, Mònica Bonell I Sílvia Calvó, en la compareixença al Consell General. | ANA / L. G.

L’estudi per analitzar la possible producció de cànnabis medicinal a Andorra mostra una clara aposta per cultivar THC en espais interiors tancats amb llum artificial. Ho va explicar ahir el director de Desenvolupament de la Recerca i la Innovació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Simó Alegre, durant la compareixença de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, davant la comissió legislativa d’Economia per presentar l’anàlisi d’oportunitats i la definició d’un model per al desenvolupament del cultiu i la transformació industrial del cànnabis medicinal a Andorra.

D’aquesta manera, l’expert va manifestar que l’opció més viable per al Principat quant al cultiu de cànnabis terapèutic és «la producció de tetrahidrocannabinol (THC) medicinal destinat a l’alta cosmètica i la creació de medicaments». Tal com va asseverar, es tracta d’un mercat que es troba en procés d’expansió i creixement, del qual Andorra se’n podria beneficiar en diversos vessants, com la diversificació de la producció agrícola i industrial amb l’obertura d’un nou sector econòmic al país, la creació d’un pol de coneixement de referència en el cultiu del cànnabis medicinal en l’àmbit internacional i, fins i tot, l’impuls de la recerca experimental i l’atracció de talent. «És un mercat molt jove, dinàmic, amb preus encara en fluctuació que poden arribar a suposar un gran benefici», va dir. I va afegir que malgrat que no sigui una indústria que generi «molts llocs de treball», les persones que es dediquen a aquesta recerca i investigació aporten «un gran valor afegit en coneixement».

Tanmateix, Alegre va posar en relleu que la imposició d’aquest tipus de producció requereix «un full de ruta ben marcat amb una sèrie d’actuacions», com són l’adhesió del Principat a diferents convenis internacionals, impulsar una campanya publicitària «important» per «explicar a la població què és aquest mercat, deixant ben clar que es tracta d’extracció medicinal i no d’ús recreatiu», i, sobretot, la cerca de socis inversors per poder implantar la producció de marihuana terapèutica al país, ja que, tal com va ressaltar, «suposa una inversió de bastants milions d’euros».

Per la seva banda, Calvó va indicar que l’estudi fet a Catalunya ha permès «identificar què no volem a Andorra» i discernir entre les diferents tipologies de cultiu medicinal. La titular de Medi Ambient també va posar de manifest que la voluntat de l’Executiu «no és substituir camps de tabac per cultius de cànnabis», i va indicar que les potencialitats de la producció són «indoor i associades a una bata blanca» amb només dues o tres infraestructures de cultiu al llarg del territori.

PUBLICITAT
PUBLICITAT