PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les temperatures han pujat 1,1ºC des de l’era preindustrial

Presenten a Andorra el darrer informe del grup d’experts sobre el clima

Per El Periòdic

L’acte es va celebrar a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany.
L’acte es va celebrar a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany. | SFGA

L’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Clima (GIEC) que es va presentar ahir a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany assegura que des de l’era pre-industrial fins ara, les temperatures ja han augmentat 1,1ºC. Aquest increment és especialment preocupant quan es compara amb els objectius fixats per l’Acord de París, que estableix que les temperatures mundials s’haurien de limitar a 2ºC, tendint cap als 1,5ºC. El treball presenta igualment les conseqüències sobre la variació del règim de precipitacions, l’augment del nivell del mar, el decreixement de l’àrtic o la reducció de les glaceres arreu del món.

La presentació va anar a càrrec de la doctora Sophie Szopa, que treballa com a enginyera-investigadora en química de l’atmosfera al laboratori francès de les Ciències del Clima i del Medi Ambient i alhora és redactora de l’informe. A més de la conferència, Szopa completarà la seva estada al país amb una trobada amb els estudiants de batxillerat de l’escola andorrana i del Lycée Comte de Foix, així com també amb un intercanvi amb els consellers generals. 

La organització de l’acte va anar a càrrec del Consell General i del Govern. Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va afirmar que aquestes bases científiques són essencials per poder prendre les millors decisions polítiques per frenar els avenços adversos del canvi climàtic. Així, tal com va exposar durant la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP26), Calvó va destacar que Andorra està compromesa en mitigar les emissions de CO2 i per això el país ja ha entregat el compromís nacional d’acció climàtica al Conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic (2020), amb la inclusió de l’objectiu de neutralitat carboni al 2050.

Per la seva banda, la síndica general, Roser Suñé, va expressar també el compromís del Consell General en la lluita global del canvi climàtic i va ressaltar que és essencial apropar tot aquest coneixement a la ciutadania perquè pugui saber quins són els efectes i previsions adverses d’aquest problema. En aquesta línia, Suñé va recordar que el parlament va aprovar l’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica l’any passat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT