PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS vol reduir els residus i que s'estudiï el tancament de la planta de tractament

Demana un pla al Govern que aposti per «prevenir», «reciclar» i «reutilitzar»

Per Albert Belis

Els consellers socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny, a la plaça del Consell General.
Els consellers socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny, a la plaça del Consell General. | A. B.

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) Roger Padreny i Carles Sánchez van entrar ahir al Consell General dues esmenes amb la inclusió d’una disposició addicional al projecte de llei per a l’adaptació de la societat pública Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA (Cetrasa) com a instrument de gestió directa, amb l’objectiu de connectar-la amb la futura Llei d’economia circular. Al mateix temps, els socialdemòcrates demanen al Govern l’elaboració d’un pla de dimensionament i obsolescència en el període comprès entre el 2022 i 2035 (any previst per complir amb els objectius d’economia circular) de la planta de valorització del centre de tractament de residus.

«Considerem que ara és el moment de fer-ho, perquè les polítiques que es duguin a terme en aquests moments han d’estar connectades amb els objectius i estratègies que s’estableixin en matèria d’economia circular. En concret, objectius relacionats amb la prevenció, la reduccció, la reutilització i el reciclatge dels residus. D’aquesta manera, la introducció d’aquest nou context suposarà una reducció substancial dels residus que es generin a la planta de valorització», va afirmar Padreny. En concret, els socialdemòcrates demanen a l’Executiu que elabori el pla durant els nou mesos posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei.

Segons Padreny, «aquest pla ha de preveure l’anàlisi de les mesures que calgui prendre, que es dugi a terme la revisió pertinent per tal que el centre de tractament es dimensioni, de manera que els residus que es produeixin a Andorra siguin molt menors que els actuals i, per últim, valorar l’obsolescència de la planta de tractament».
Els consellers socialdemòcrates consideren que l’esmena presentada ahir al projecte de llei és «necessària» per a un «nou» context, «ponderada» perquè estableix un període de tretze anys (2022-2035), i també «oportuna», perquè cal connectar aquest projecte de llei amb la futura llei d’economia circular. Amb aquests arguments, esperen que l’esmena prosperi en la tramitació del projecte de llei, i per això encara no han decidit el sentit del vot durant la sessió en què el ple del Consell l’hagi d’aprovar.

Padreny i Sánchez van explicar que l’acord d’emergència climàtica inclou un estudi per analitzar la reducció a la mínima expressió de la incineració, de manera que quedin «obsolets» o de forma «residual», així que l’objectiu és apostar per les energies renovables. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT