PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Millores de la qualitat de l’aigua a la zona de Claror

L’empresa Silvagrina farà un estudi de camp mitjançant llavors

Per El Periòdic

Trobada entre els cònsols de Sant Julià i l’enginyer agrònom.
Trobada entre els cònsols de Sant Julià i l’enginyer agrònom. | Comú de Sant Julià de Lòria

L’empresa Silvagrina farà, a partir de la primavera, un estudi de camp a la zona de Claror per mirar de millorar la qualitat de l’aigua com a objectiu principal. Els treballs consisteixen a plantar una determinada llavor –de la planta Festuca Eskia– a fi que el terreny no quedi despullat de plantes perquè això augmenta de forma més notable la sedimentació. «Un terreny amb la terra crua i sense plantes té una erosionabilitat 100 vegades superior a un d’igual que en tingui», va explicar l’enginyer agrònom, Jordi Deu.

Als anys 2015 i 2016, l’empresa va dur a terme estudis a la mateixa zona per mirar d’aturar els problemes d’erosió que provocaven importants entrebancs a la captació d’aigua potable a Escaldes-Engordany, arribant fins i tot a bloquejar-ne el subministrament. Calia limitar la producció de sediments i es van aplicar mesures per accelerar la recuperació de la vegetació, però els treballs no es van arribar a completar. 

Arran, però, d’aquestes accions, de les quals es va fer una publicació científica conjuntament amb el Cenma, la Unió Europea es va interessar perquè els resultats van ser força satisfactoris i, ara, Silvagrina ha guanyat un concurs licitat per aquest organisme. A conseqüència del canvi climàtic, la UE preveu que pot haver-hi més episodis de torrencialitat elevada i volen recomanar determinades pràctiques, per això afavoreixen aquests estudis experimentals. «La UE té calculat que per cada euro que inverteix en prevenció, n’estalvia set en mesures correctores davant possibles catàstrofes», va afirmar Deu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT