PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 213 casos el cap de setmana i eleva els actius a 523

El British College se sotmet avui a un cribratge pels positius en diferents aules del centre

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’uns alumnes accedint a l’escola.
Imatge d’arxiu d’uns alumnes accedint a l’escola. | El Periòdic

Andorra ha sumat 213 positius en coronavirus al llarg del cap de setmana. Així ho va confirmar ahir el Govern, que va detallar que el total d’infectats al Principat des de l’inici de la pandèmia el març del 2020 era de 16.299 persones. D’aquesta manera, la incidència segueix a l’alça al país com passa les darreres jornades arreu d’Europa, i els casos actius sumaven ahir 523. D’aquests, hi havia quatre ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dels quals un estava a planta i tres a l’UCI, dos d’ells amb ventilació mecànica. Cal posar en relleu que l’àrea de planta va reduir en dos els ingressats, i l’UCI va augmentar en un pacient.

Pel que fa a la població escolar, el Govern va informar que hi havia un total de 50 aules en règim de vigilància activa, és a dir, 19 més que el divendres. En concret, dues classes en total i 48 de parcial. A més, també hi havia 30 aules en vigilància passiva. Un dels centres més afectats era el British College, situat a Andorra la Vella, que avui sotmet als alumnes de tots els cursos a un cribratge després que s’hagin detectat diversos positius en diferents classes del centre.

Sobre la resta de dades de l’actualització epidemiològica, Salut va puntualitzar que les altes en la malaltia sumaven ahir 15.646 –75 més que el divendres– i que, afortunadament, no s’havia hagut de lamentar cap víctima i la xifra d’òbits restava en 130. En relació amb la campanya de vacunació, la xifra total de dosis administrades era de 109.562, dada que es traduïa en un 78,2% de la població vacunable amb la pauta completa. Cal tenir en compte que ahir i avui estan convocades 2.400 persones de més de 65 anys i vulnerables per rebre la tercera dosi, així que es podrà actualitzar el recompte dels vaccins inoculats al Principat. A més, aquesta jornada de represa de la vacunació va comportar cues a les portes de la plaça dels braus de la capital, en especial a les primeres hores.

Finalment, la Covid-19 també es va colar a la Seu de la Justícia, i més exactament, en el judici de la causa primera de BPA. I és que, el positiu en la malaltia d’un dels magistrats ha obligat a ajornar el judici fins al pròxim 6 de desembre.

‘No’ basc al certificat

A Espanya, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc no va autoritzar al govern regional a implementar l’ús del certificat Covid per accedir als establiments d’oci nocturn i als restaurants amb menjadors per a més de 50 persones. La decisió va ser presa per dos vots en contra i un favorable dels magistrats. L’executiu basc volia aplicar aquesta mesura mentre la incidència fos superior a 150 casos per cada 100.000 habitants en l’acumulat dels darrers 14 dies.

Arreu d’Espanya, les comunitats autònomes tenen sobre la taula el debat de l’aplicació d’aquesta eina de control de la pandèmia mentre l’afectació segueix a l’alça, i a l’espera de la pronunciació dels tribunals en alguns dels casos que ja s’ha tirat endavant, com és el cas de Catalunya, Galícia o les Balears.

Per la seva banda, a França, el primer ministre, Jean Castex, es va veure obligat a aïllar-se després de resultar contacte d’un positiu en coronavirus. Així, Castex va dirigir la reunió que tenia prevista ahir amb diferents càrrecs electes de Guadeloupe per videoconferència. A l’illa francesa del Carib es viu una situació tensa per les protestes violentes en contra de les restriccions per la Covid, i les autoritats gal·les van enviar reforços per tal de fer front a la situació a banda que es va imposar un confinament nocturn per frenar els saquejos. Una de les mesures que més polseguera ha aixecat a l’illa ha estat l’obligatorietat dels sanitaris de rebre la vacuna contra el coronavirus. Per tot, el president francès, Emmanuel Macron, va qualificar la situació de Guadeloupe de «molt explosiva» i va demanar calma.

PUBLICITAT
PUBLICITAT