PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mobilitat estima un Nadal rècord amb 190.000 entrades de vehicles

La previsió per la Puríssima és de 70.000 cotxes, una xifra que no suposa un increment respecte al 2019

Per Albert Belis

La reunió de la Taula Tècnica del Trànsit celebrada a la sala d’actes de la Policia, a l’edifici administratiu de l’Obac d’Escaldes-Engordany.
La reunió de la Taula Tècnica del Trànsit celebrada a la sala d’actes de la Policia, a l’edifici administratiu de l’Obac d’Escaldes-Engordany. | SFGA/JAViladot

Després de consultar diferents sectors econòmics i socials, i gràcies a la previsió de nevades que s’anuncia per als properes setmanes, el Departament de Mobilitat augura que durant les vacances de Nadal visitaran Andorra uns 190.000 vehicles (111.000 per la Farga de Moles i 80.000 per França), una xifra rècord respecte al 2019, quan van entrar per les dues fronteres uns 180.000 cotxes, segons va revelar ahir el director del departament, Jaume Bonell, després de la reunió de la Taula Tècnica del Trànsit que es va celebrar a la sala d’actes de la Policia, a l’edifici administratiu de l’Obac d’Escaldes-Engordany.

Pel que fa al pont de la Puríssima, entre el 4 i el 8 de desembre, la previsió no és tan optimista, ja que no serà superior a la de fa dos anys. Així, Mobilitat preveu l’entrada de 70.000 vehicles durant el primer pont amb les pistes d’esquí obertes, 50.000 dels quals ho farien per la frontera hispanoandorrana i 20.000 per la francesa. «Com que enguany la Puríssima és capritxosa amb el calendari, es fa difícil comparar perquè no n’hi ha dues d’iguals. Tindrem un flux inicial de trànsit que agafarà la primera part del pont i un segon a la segona part, sobretot pel que fa a aquell visitant que vulgui tenir una mica més tranquil·litat», va afirmar Bonell. En aquest sentit, Mobilitat recomana durant aquests dies fer teletreball en la mesura que sigui possible, no agafar el cotxe si no és necessari o fer-ho el més aviat possible i apostar pel transport públic.

El dispositiu de trànsit que vetllarà perquè la circulació sigui el màxim de fluïda possible durant aquest hivern serà de 250 persones, entre els agents de la Policia, els agents de circulació comunals i personal de Mobilitat. En aquest sentit, el dispositiu de viabilitat hivernal s’activarà enguany una mica abans i començarà a les cinc de la matinada, però «si la ciutadania no ens ajuda i s’informa, i si pot anticipar el desplaçament, no ens servirà de res ser tant matiners», va afirmar Bonell, que va recordar que cada dia uns 6.600 vehicles entren a la vall central (Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) provinents de Sant Julià de Lòria i de les parròquies altes (la Massana, Ordino, Encamp i Canillo), entre un quart de vuit i un quart de deu del matí. Segons Bonell, «sempre que hi ha previsió de nevada recomanem no agafar el cotxe si es té aprensió a la neu, potenciar el transport públic i optar pel teletreball».

La Taula Tècnica del Trànsit que es va celebrar ahir a Escaldes-Engordany està integrada per representants de l’àrea de Mobilitat i Pavimentació, el Cos de Policia, els Serveis de Circulació dels Comuns, el COEX, Protecció Civil, Bombers i el SUM. A més, hi van prendre part representants dels cossos de seguretat espanyols de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra, amb la finalitat de sumar esforços i tenir les majors sinergies possibles per fer que el trànsit entri amb la major fluïdesa possible al territori andorrà.
En aquesta reunió es van decidir les mesures a prendre una vegada el trànsit ja ha entrat en territori andorrà. Així, hi haurà dispositius puntuals de doble carril a la zona de Sant Julià de Lòria, a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella, al Tarter (punt d’entrada a les pistes d’esquí) i a la Massana, on acostuma a haver problemes de trànsit, fins i tot fora de la temporada turística. En aquests punts, en funció dels fluxos de circulació es determinarà conjuntament amb la Policia i els agents de trànsit comunals si cal activar aquests dispositius. 

D’altra banda, una família de l’Alt Urgell ha decidit organitzar un tall a la C-14 durant el pont de la Puríssima per reivindicar el dret a un centre d’educació especial per a la seva filla, amb un 78% de discapacitat. Vist que les solucions s’esgoten, la família ha decidit fer una acció de protesta que doni visibilitat al seu cas. Consistirà en un tall del trànsit, el 8 de desembre, a les quatre de la tarda, coincidint amb l’operació tornada. La concentració, que es farà a l’alçada de la presa del pantà d’Oliana, té la complicitat de veïns i amics i es farà amb el lema La Maria necessita atenció! Al Pirineu també tenim drets.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT