PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els pacients amb addiccions s’enfilen enguany fins als 580

La majoria d’usuaris de l’UCA pateixen trastorns vinculats al consum d’alcohol i cànnabis

Per El Periòdic

La Unitat de Conductes Addictives.
La Unitat de Conductes Addictives. | ARXIU

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) ha experimentat un increment del nombre de pacients aquest any i en aquests moments està atenent un total de 580 malalts. Al mateix temps, també hi ha hagut un augment de primeres visites, unes 270 actualment, segons va revelar ahir la coordinadora Angelina Santolària, durant la presentació del projecte One Team Eurocup, que agrupa un total de dotze usuaris de la unitat.

«D’alguna manera, i malauradament, a finals d’any confirmarem aquest augment de persones que tenen conductes no apropiades amb certes substàncies, persones que abans tenien un consum normal i, arran de la pandèmica, han augmentat les ingestes i per aquest motiu han requerit l’atenció dels equips especialitzats. A final d’any serà quan donem les xifres d’aquest augment, però el que sí que puc afirmar ja és que hi ha hagut un augment de primeres visites, i això ha repercutit en un increment de pacients atesos», va afirmar Santolària.

El consum d’alcohol és el motiu més important pel qual els pacients acudeixen a l’UCA, ja que representa el 55% de les visites, mentre que la segona droga amb pacients atesos és el cànnabis. El perfil d’aquestes persones varia molt en funció de la substància. Les persones ateses per consum d’alcohol comprenen unes edats mitjanes d’uns 45 anys aproximadament, i són més homes que dones, i en canvi el perfil de persones amb consum de cànnabis són d’edats més baixes.

La Unitat de Conductes Addictives és el recurs especialitzat en l’atenció a qualsevol persona que tingui una addicció tant a una substància com a un determinat comportament, segons va explicar la coordinadora del servei. Dins de l’equip de la unitat, hi ha tres estructures diferenciades: la consulta externa (que és la porta d’entrada cap al servei), els llits de desintoxicació i l’hospital de dia. «Nosaltres ja tenim els diferents recursos per poder donar l’assistència que requereix un pacient en cadascun dels moments del seu procés terapèutic», va afirmar Santolària. A l’hospital de dia abans hi havia 10 places, que es van haver de reduir per la pandèmia, i en aquests moments només n’hi ha sis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT