PUBLICITAT

Escaldes assumeix el repte de projectar la cultura catalana al món

  • Martí veu l'esdeveniment com un element «per enfortir encara més la nostra cohesió social»
22012011escaldes
El cònsol d'Escaldes-Engordany, Antoni Martí, pronuncia el discurs inaugural, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes-Engordany no serà una Capital de la Cultura Catalana qualsevol. Això es podia intuir, i és que, si bé és cert que aquest projecte ja havia traspassat amb anterioritat els límits administratius de Catalunya entesa com a comunitat autònoma –Perpinyà va ser Capital de la Cultura Catalana l'any 2008– aquesta és la primera vegada que qui pren el lideratge és una parròquia que forma part de «l'únic Estat del món que té el català com a única llengua oficial», tal com va recordar el president de l'organització que promou aquesta iniciativa, Xavier Tudela. Tudela va llançar el guant al cònsol Antoni Martí: «La capitalitat de la Cultura Catalana és un projecte d'integració europea, atès que abasta quatre estats d'Europa. Esperem que la capitalitat ostentada per Escaldes-Engordany signifiqui un nou pas en el reconeixement de la potència cultural del nostre territori i un instrument de projecció europea i internacional d'aquesta potència».

El president de la Capital de la Cultura Catalana va recordar que, en tots els municipis on s'ha celebrat aquest esdeveniment, hi ha hagut «un abans i un després» i que «en un any de turbulències econòmiques, la cultura és un actiu».

Martí, pel seu cantó, va recordar el projecte que lidera la parròquia d'Escaldes-Engordany recau, en realitat, «en tot un país, en tot un poble que té una oportunitat immillorable per emprar els valors que es desprenen de la nostra cultura com a vehicle per enfortir encara més la nostra cohesió social». I també per projectar la cultura pròpia i «l'Andorra menys coneguda, la que ha quedat eclipsada per les pistes d'esquí, els centenars de comerços o Caldea. L'Andorra del català, l'Andorra dels més de setze museus, l'Andorra amb un valuós llegat romànic», entre molts altres elements que va destacar el cònsol.

A l'acte inaugural, també hi va assistir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Badalona, Mateu Chalmeta,que, en passar el relleu de la capitalitat a Escaldes-Engordany, va posar l'accent –igual que havia fet Tudela uns minuts abans– en el fet que Andorra sigui, «de moment», l'únic Estat amb el català com a llengua oficial: «Una característica prou important com per destacar-la i com perquè en podem treure profit» en aquesta nova edició de la Capital de la Cultura Catalana. «En aquests experiments químics que fareu al llarg de l'any, espero que dediqueu una part dels esforços a trobar la poció que ajudi a cohesionar tot això que anomenem l'àmbit lingüístic i cultural català», va afegir Chalmeta.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va ser l'encarregat de tancar el capítol de parlaments i es va mostrar especialment satisfet de participar en l'acte inaugural, ja que «el juny del 2008 –aleshores, en qualitat de president del grup parlamentari socialdemòcrata–, vaig fer arribar al cònsol major el nostre suport a la candidatura d'Escaldes-Engordany per assumir la capitalitat de la Cultura Catalana». Per Bartumeu, aquest esdeveniment és «una bona oportuniat per Andorra , i és positiu promocionar, recordar i posar a l'agenda pública totes les manifestacions culturals que ens són pròpies –tradicionals o contemporànies– i que hem bastit, parlant català, la nostra llengua, des de la nostra singularitat andorrana, a través de la dansa, les llegendes, la gastronomia, l'art sacre i el popular, l'arquitectura, la literatura, la música i el cant».

Escaldes-Engordany, i tot el país, assumeixen, doncs, el repte. Tot un any en què la cultura, si es compleixen els pronòstics, ocuparà un lloc central en l'agenda pública.

A més: Un tast del bo i millor d'Andorra

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT