Escaldes-Engordany
Unicef Andorra estudiarà l’ús de la tecnologia entre els adolescents
La voluntat és obtenir dades i poder donar eines en positiu
El Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef durà a terme un estudi per observar l’ús de la tecnologia per part dels adolescents del país. Així ho va confirmar ahir el seu director, Albert Mora, que va detallar que s’enquestarà a diferents estudiants dels centres andorrans per tal d’obtenir informació de la seva relació amb els dispositius mòbils, ordinadors, tauletes, consoles, xarxes socials, i altres. «Es tracta de fer una fotografia de l’impacte de les tecnologies, sobretot en els adolescents: recollir freqüències, en quins llocs accedeixen, els mitjans que utilitzen, etcètera», va detallar Mora, que va afegir que «la idea és fer una radiografia dels possibles problemes, els accessos per part d’aquest grup, els casos d’assetjament, i altres situacions».
D’aquesta manera, es replicarà al Principat l’estudi presentat ahir per Unicef Espanya, i que va posar en relleu conclusions com que un 60% dels adolescents dormen amb el mòbil al costat i reben el primer aparell als 11 anys de mitjana, que el 50% dels enquestats el fan servir més de cinc hores el cap de setmana, i el 80% té perfil en més de tres xarxes socials. I, encara més preocupant, un 57% va reconèixer que alguna vegada havia estat en contacte amb desconeguts i un de cada 10 havia rebut missatges sexuals per part d’un adult. De fet, el projecte es promou des del comitè però s’elaborarà juntament amb el Centre de Recerca Sociològica, compten amb la implicació i interès del Ministeri d’Educació, i hi participaran les mateixes universitats que han fet l’estudi espanyol.
Les enquestes es passaran a partir del desembre i fins al febrer de l’any vinent, amb l’objectiu de poder tenir l’estudi durant el 2022. «És un tema que ens preocupa molt des del comitè, i creiem que l’impacte de les tecnologies és molt gran i hem de fer el treball de camp per tenir dades objectives de com van les coses», va incidir el director, que va recalcar que «som conscients que hi ha un nivell de consum molt elevat i que aquest pot generar un seguit de problemàtiques amb diferents graus de serietat, per això tenim aquesta inquietud». Així, Mora espera que de l’estudi es puguin obtenir tres elements, a banda de les dades: vigilar l’ús de la tecnologia i restringir-ne el consum quan s’escaigui, donar «eines en positiu» a pares i mestres per ajudar als infants a gestionar l’ús de la tecnologia, i obtenir idees sobre les «bones pràctiques» d’aquestes eines pel fet que «és una ajuda» i el «repte és aconseguir nous camps de coneixement amb aquests mitjans que els infants tenen ara a l’abast i que són un avantatge per ells».