PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra acull el primer concurs de guitarra clàssica internacional

Enguany el festival internacional de guitarra d’Andorra inclourà més activitats que l’any passat

Per Àlex Pont

Els organitzadors del Festival Internacional de Guitarra d’Andorra a la presentació de l’esdeveniment
Els organitzadors del Festival Internacional de Guitarra d’Andorra a la presentació de l’esdeveniment | Àlex Pont

El festival internacional de guitarra d’Andorra, que es durà a terme del dia 9 al 12 de desembre, organitza en la seva quarta edició el primer concurs de guitarra clàssica internacional amb un total de 15 inscrits provinents de països com la Xina, l’Argentina, Mèxic o Espanya. Enguany el festival constarà de més actuacions, tallers i conferències que l’any passat «el qual va estar molt marcat per la pandèmia que no ha fet gens fàcil la recuperació d’aquest esdeveniment», segons va explicar el director artístic del festival, Manuel Alonso.

El concurs consta d’una preselecció online en la qual els aspirants al premi han d’enviar una demostració amb la guitarra al jurat fins al dia 21 de novembre. Seguidament, la semifinal o fase eliminatòria es durà a terme el dia 9 al Centre cultural La Llacuna, dins l’àmbit del festival, on els guitarristes hauran d’interpretar una sessió lliure durant 10 minuts. Finalment, els cinc finalistes interpretaran una sessió lliure de 20 minuts en què el primer classificat obtindrà un premi de 1.000 euros, juntament amb una guitarra valorada en la mateixa quantitat i el segon classificat rebrà un premi de 500 euros amb una guitarra valorada en aquesta quantitat i es durà a terme el dia 10. Els actes seran presencials i oberts al públic seguint les mesures actuals de control d’aforament per prevenció de la Covid.

Pel que fa als esdeveniments del festival, el dia 9 es durà a terme un espectacle de música i dansa inaugural al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a càrrec de l’Orquestra de Guitarres de Barcelona sota el títol de Gran gala de música clàssica espanyola. En l’acte s’interpretaran les obres de Pablo de Sarasate per a violí i guitarra juntament amb la presentació del llibre del mateix compositor. A més a més, la mezzosoprano Mariana Carrilho i la ballarina i coreògrafa, Olga Ponce, complementaran l’espectacle.

El grup de guitarres, En clave de son, amenitzaran la jornada següent amb una actuació que pretén difondre la música iberoamericana de concert inspirada en composicions folklòriques i ritmes originals. El grup va néixer l’any 2014 i està format per músics mexicans especialitzats en l’àmbit de la música clàssica, i el concert, que es materialitzarà al centre cultural la Llacuna, s’anomena El vol del petit colibrí, en què s’explicarà una història on el personatge transportarà a l’espectador a diferents paisatges sonors a través de ritmes brasilers, mexicans i cubans.
Durant la jornada de dissabte, s’organitzaran diversos esdeveniments que emplenaran la graella d’activitats amb el taller d’ukelele per a infants i adults a càrrec d’ukelelé ukelalá amb la finalitat d’introduir la pràctica instrumental a les famílies. Seguidament es durà a terme el taller d’efectes especials de guitarra elèctrica mitjançant els pedals, els controls i l’amplificador de l’instrument a càrrec del professor de guitarra elèctrica, Edu Cabrera. Per finalitzar la jornada, la Grossband de la Massana farà un tribut a l’icònic guitarrista Steve Cropper amb motiu del seu 80è aniversari, «considerat un dels pares de la guitarra moderna», segons va indicar el professor de guitarra i col·laborador, Oriol Vilella. 

Finalment, el diumenge es durà a terme un concert-vermut al cafè teatre La Fada Ignorant, on es promourà la música de cantautor amb la col·laboració i les actuacions dels I Fratelli La Strada. Segons va explicar Alonso, «volem protagonitzar un dels últims actes del festival a un lloc mític per a la música autòctona de cantautor». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT