PUBLICITAT

Andorra la Vella

Resma Punjabi assegura que està capacitada per dirigir l’APDA

La nova cap de l’agència anuncia que caldrà fer canvis per adaptar-se a la nova llei i impulsar la digitalització

Per Lídia López

Les noves membres de l’APDA, Gemma Gaset, Resma Punjabi i Agda Castillo, amb la síndica general, Roser Suñé.
Les noves membres de l’APDA, Gemma Gaset, Resma Punjabi i Agda Castillo, amb la síndica general, Roser Suñé. | ANA / A.S.

«El lloc de treball té unes facultats que estan estipulades per llei i s’ha considerat que, amb el meu perfil, acabo de complir amb les funcions i les competències que hi ha associades amb aquest lloc de feina. Les persones que vegin que no hi ha encaix en aquest sentit és perquè o bé no coneixen el lloc de treball o bé no em coneixen a mi i el meu perfil». Així de contundent es va manifestar ahir després de prometre el càrrec la nova cap de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Resma Punjabi, i després de la polèmica i el debat que es va generar al mateix Consell General durant la votació de la seva candidatura fa tot just un mes. «L’oposició es va basar en certes dades que no estan gens actualitzades i que hi ha publicades a internet, però a mi ningú m’ha trucat ni m’ha preguntat res», va puntualitzar Punjabi. 

Cal recordar que, durant la votació de la seva candidatura al Consell General, Punjabi va rebre sis vots en contra i una abstenció. En primer lloc, la consellera general no adscrita Carine Montaner va declarar que «no és de rebut que una persona, amb un currículum sense cap experiència en el món de la protecció de dades dirigeixi l’APDA». Així mateix, la socialdemòcrata Judith Salazar va fer referència a la seva presentació en les llistes liberals del 2019, on «només es parla de formació en educació i psicologia», a banda d’indicar que «ens semblava precipitat votar una candidata que, d’aquí un mes, no complirà amb els requisits», fent referència a la nova llei. Per contra, el liberal Ferran Costa va defensar la seva candidatura asservant que «vull deixar constància de manera vehement que Punjabi serà una persona altament capacitada i que supera, amb escreix, les demandes que inclourà la futura llei».

D’aquesta manera, Punjabi va incidir en la seva experiència laboral durant aquests darrers tres anys com a principal argument que avala la seva capacitat pel càrrec. «He treballat a l’Agència de Qualitat d’Ensenyament Superior d’Andorra, i també hem fet processos d’avaluació i control, i és molt similar», va incidir al respecte, a la vegada que va posar l’accent en el fet que «en aquests tres anys, hem fet créixer l’AQUA». Per tot plegat, la nova cap de l’APDA va compartir que no se sentia «gens condicionada» a l’hora d’iniciar la seva nova trajectòria professional i va reiterar que «el meu perfil està més que adaptat i justificat per aquest lloc de treball».

Llibertat ideològica

Més enllà de la seva formació i experiència, la seva candidatura també va ser criticada per la seva relació amb el partit Liberal, pel qual va ocupar el vuitè lloc a les darreres eleccions generals. «Penso que les nostres institucions i organismes públics han de prioritzar la meritocràcia i acabar amb l’amiguisme», va declarar durant la votació Montaner. En aquest sentit, Punjabi va exposar que «crec que avui dia, i més a Andorra, que diguis obertament que estàs vinculat o tens una relació pròxima amb un partit polític no és res dolent», a la vegada que va matisar que «si se’m discrimina per arribar a un lloc de feina perquè soc d’una ideologia concreta, crec que no funciona molt bé això».

Més enllà de les polèmiques, la nova cap de l’APDA encetava amb entusiasme el càrrec i amb la responsabilitat per desplegar les obligacions de la nova llei. «Hi ha molta feina a fer en aquest sentit, perquè hi ha molts canvis respecte la llei antiga», va explicar Punjabi, que va detallar que «és tot nou i s’ha d’adaptar tot». En concret, la nova cap va fer referència al fet que «ara hi ha l’obligació de tenir un delegat de protecció de dades, certes empreses hauran de fer una avaluació d’impacte dels riscos, i tot això són nous processos que s’hauran de crear des de zero a l’APDA». Paral·lelament, Punjabi també va augurar una necessitat d’impulsar la digitalització per tal de «facilitar i agilitzar tots els tràmits de l’agència», i també per «adaptar-nos a aquesta nova era de la informació».

L’acte de promesa va tenir lloc ahir a la Sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall, i a banda de Punjabi, també van jurar el càrrec les noves inspectores de l’APDA, Gemma Gaset i Agda Castilllo. Per la seva banda, la síndica general, Roser Suñé, va mostrar la seva «satisfacció per poder renovar els càrrecs» i agrair la tasca a les persones sortints –de fet, Joan Crespo, el fins ara cap de l’Agència, també va assistir a l’acte–. A més, Suñé va posar l’accent en el fet que «la protecció de dades és un element molt important i inherent en les institucions i per la protecció dels ciutadans».

PUBLICITAT
PUBLICITAT