Sentenciats

L’expulsió als 15 segons de partit de Cucu va minvar encara més les probabilitats d’èxit de la selecció tricolor

Per David Sansaloni

Iker Álvarez intenta aturar, sense èxit, el xut de Milik que posava l'1-3 al marcador. | Xavi Miró / FAF

Res va poder fer la selecció absoluta ahir a l’Estadi Nacional. Sentenciats des dels 15 segons de partit a causa de l’expulsió directa de Cucu Fernández, els tricolor tan sols van poder defensar-se per intentar aturar l’alllau polonesa.

Els 11 jugadors que van saltar a la gespa per part d’ambdues seleccions ho va dir tot. Cap dels dos tècnics va voler especular amb el resultat i tant Andorra com Polònia van sortir amb el millor que tenien, respectant els dos estils de joc. El gran dubte que es plantejava tot aficionat al futbol era si Paulo Sousa començaria el duel amb la seva estrella, el davanter del Bayern de Munic Robert Lewandowski, sobre la gespa, i així va ser. El crack va estar acompanyat a la punta d’atac per Arkadiusz Milik, altre gran conegut del futbol d’elit, i sobretot de la lliga italiana, on el Nàpols va gaudir de l’olfacte golejador del polonès, ara militant a la plantilla de l’Olimpique de Marseilla francès.

Tan sols 15 segons de partit van fer falta per baixar, encara més si cabia, la temperatura a l’Estadi Nacional, i és que en la primera jugada del partit, en una pilota aèria, Cucu Fernández va xocar amb Glik i l’àrbitre va interpretar que havia sigut agressió, mostrant la targeta vermella directa al davanter tricolor. Gairebé 90 minuts havia d’aguantar Andorra a una Polònia que, a mans de Lewandowski, va establir el 0-1 al marcador quan tan sols havien passat cinc minuts des que l’àrbitre hagués xiulat l’inici d’aquesta penúltima jornada de l’European Qualifiers.

Amb la sensació d’estar ja sentenciats des del començament, els homes de Koldo Álvarez de Eulate sols van poder plantejar una trobada per rebre el menor nombre de gols possibles, però la qualitat dels polonesos sumada a la superioritat numèrica van propiciar que pocs minuts després del primer de Lewandowski, Jozwiak rebés una pilota sol dins l’àrea defensada per Íker Álvarez de Eulate i, amb un bon gir, creués un tir al qual res va poder fer el jove porter.

El 0-2 va provocar que els del Principat fessin el més difícil, que era intentar proposar jugades ofensives sense perdre-li el punt a la defensa, i gràcies a aquest atreviment va arribar l’alegria a les graderies de l’Estadi Nacional. Una falta escorada a la banda dreta la va penjar Joan Cervós i Marc Vales va aprofitar l’aldarull dins l’àrea polonesa per tocar mínimament la pilota, acció que va despistar Szczesny i va acabar amb l’1-2 brillant al lluminós. No obstant això, poc va durar el resultat al marcador, i és que Milik va rebre una passada d’un molt actiu Lewandowski i, sota la incertesa dels defensors tricolor, tan sols va haver d’espentar l’esfèric cap a dintre de la porteria. La revisió del VAR va estimar que no hi va haver cap acció dubtosa en la jugada i va certificar l’1-3 amb què els dos combinats van marxar cap a vestidors.

La igualtat va seguir durant els primers minuts del segon període, on es va veure els del Principat lluitar cada pilota sense por, i aguantant les escomeses dels polonesos, que van gaudir d’un parell d’ocasions clares que es va encarregar de desbaratar Iker Álvarez de Eulate. Tanmateix, al minut 61 de trobada es va produir l’ovació més esperada, i és que el jugador de la sub-21 Albert Rosas va entrar al terreny de joc substituint Marc Pujol, confirmant així la seva primera internacionalitat amb la selecció absoluta.
Els darrers 15 minuts de partit es van caracteritzar per establir una intensitat molt més baixa per part dels dos combinats. El desgast físic es va anar notant en els andorrans, mentre que Polònia ja tenia els deures fets. Tot i això, Lewandowski va aprofitar un córner tret per Zielinski i, de cap, va eixamplar la diferència, establint l’1-4, i amb aquest resultat l’àrbitre va decidir que no hi havia temps per a més, donant per finalitzada la trobada. Ara, a la selecció tan sols li queda el pròxim partit, davant Albània, per posar punt i final a aquesta fase classificatòria històrica per als tricolor.

Les claus

Expulsió: Cucu Fernández va rebre la targeta vermella directa als 15 segons de partit, fet que va decidir l’esdevenir del partit.

Gol tempraner: Fent honor a les expectatives, Robert Lewandowski va ser l’autor del primer gol per als polonesos als cinc minuts de trobada.

Res a perdre: Quan el duel semblava pràcticament insalvable, Andorra va fer el més complicat, que era retallar distàncies, amb l’1-2.

Arbitratge: L’àrbitre escocès John Beaton no va tenir la seva millor nit, i va acabar per desesperar el públic de l’Estadi Nacional.