PUBLICITAT

Ordino

Vives vol que no el posin «contra les cordes» per l’avortament

El bisbe respecta que el Govern es plantegi hipòtesis, però insisteix que «la vida és la vida»

Per Laia Bautista

L’arquebisbe i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb les autoritats, ahir en la visita pastoral a la parròquia d’Ordino.
L’arquebisbe i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb les autoritats, ahir en la visita pastoral a la parròquia d’Ordino. | L.B.S.

«Hem d’entendre tots que no hem de posar mai el copríncep episcopal contra les cordes». Així de contundent ha estat el copríncep episcopal i bisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives, quan se li ha preguntat sobre la despenalització de l’avortament després de l’informe que va demanar l’antic Govern, en la visita pastoral que s'ha realitzat avui a la parròquia d’Ordino. De fet, l’arquebisbe ha acceptat que l'Executiu li expliqui en els pròxims dies els continguts de l’informe.

«Tothom sap que el bisbe és un sacerdot que depèn de l’Església catòlica i que el seu superior és el Sant Pare», ha puntualitzat i ha posat de manifest que el país ha de ser respectuós amb els seus coprínceps, perquè va ser Andorra qui va demanar al president de França i al bisbe d’Urgell que fossin els seus caps d’Estat. Així doncs, ha valorat que el Govern es plantegi hipòtesis, però insisteix que «la via és la vida» recordant que «el copríncep episcopal té un compromís recolzat i demanat per la Santa Seu que supera aquestes realitats». Per aquest motiu, ha posat com a exemple l’encíclica Laudato si’ del Papa Francesc, on consta «el respecte a la vida» dins l’apartat de l’ecologia. Referint-se a les reivindicacions feministes, Vives ha posat de manifest que «els andorrans ho han expressat de moltes maneres i en diversos moments», fet pel qual ha recordat que «l’oposició també té el seu lloc en la vida democràtica» i, per tant, que tothom té dret a tenir les seves perspectives sobre el tema.

En una línia similar, l’arquebisbe també ha posat en relleu l’estreta relació que hi ha entre la maternitat, l’habitatge i «un treball decent que estigui ben pagat i aporti seguretat», fent al·lusió a les parelles joves que troben «moltes dificultats» a l’hora de poder mantenir i fer-se càrrec d’un fill. «Hem de fer créixer l’índex de natalitat, però donant unes bones condicions a les persones», ha recalcat.

En un altre sentit, el copríncep episcopal ha ressaltat el problema del canvi climàtic. Per aquest motiu, ha posat en relleu la importància de passar d’una cultura del malbaratament a una d’estalvi on es respecti i es faci un ús adequat de la natura per aprofitar el màxim les fonts d’energia i contaminar el mínim possible. Per això, Vives ha considerat que els joves són els més capaços per respondre aquestes qüestions tot i que el problema ens afecti a tots. D’aquesta manera, ha manifestat que la societat ha de canviar el seu pensament local a un més global, que segons ell consisteix en «passar de l’egoisme a la solidaritat, la fraternitat i la generositat».

Finalment, el bisbe ha recordat la importància de les visites pastorals, que tenen com a objectiu fer una mena d’auditoria de la situació positiva i negativa de la parròquia en un moment precís. 

Així doncs, la trobada institucional ha començat a l’edifici del comú a les 11.30 hores on, tot seguit, el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, acompanyat de la cònsol menor, Eva Choy, les dues conselleres generals de la parròquia i les autoritats comunals, han assistit a la sala del Consell de Comú per escoltar els parlaments de Mortés i l’arquebisbe. A les 12.00 hores, s'ha procedit a la signatura del llibre d’honor que ha continuat amb una visita per les instal·lacions comunals, fins que a les 16.00 hores Vives ha acabat la jornada al Centre Esportiu de la parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT