Escaldes-Engordany
Andorra formalitza l’adhesió a la declaració de joves i acció climàtica
Calvó es troba amb els seus homòlegs de Portugal i Costa Rica
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va formalitzar ahir l’adhesió d’Andorra a la Declaració sobre la infància, la joventut i l’acció climàtica a la qual el país s’hi ha afegit recentment. Així, havent participat en un acte paral·lel a la COP26 i després de mantenir dues noves reunions bilaterals, la ministra va cloure la seva participació en la cimera de Glasgow i torna a casa «amb deures». «Les COP poden semblar allunyades dels ciutadans, però penso que són útils en el sentit que els Estats ens fem pressió els uns als altres perquè tots hem d’exposar en quin nivell de compromís estem», va declarar Calvó.
Així, pel que fa a la declaració, la ministra va apuntar que quedarà enllestida avui o demà, i «recollirà elements interessants i que permetran fer passos endavant». En aquest sentit, la ministra va puntualitzar que «l’element més delicat» és el que té a veure amb el finançament, i en especial, a la demanda dels països en desenvolupament perquè se’ls subsidiïn les accions d’adaptació. També va manifestar que la declaració resultant «mai no serà del tot ambiciosa per la ciutadania en general», i de fet, «sempre hi ha una part de la societat que pot tenir una visió crítica d’aquestes conferències». No obstant això, la titular de Medi Ambient va incidir que «sense elles, segur que no s’avançaria res», i va sentenciar que «anem endavant, potser no a la velocitat requerida, però s’avança segur». Per tot plegat, Calvó va compartir tenir «bones sensacions» pels intercanvis i reflexions d’aquests dies.
Conscienciació
D’altra banda, la ministra va reiterar una de les idees del seu parlament, on incitava a fer un canvi del model econòmic mundial per fer front al canvi climàtic. Així, Calvó va celebrar la «unanimitat de l’arc parlamentari» en aquesta matèria, i va matisar que, malgrat que l’objectiu final sigui la neutralitat carboni, el canvi «s’haurà de fer de forma gradual per deixar temps a tots els sectors d’adaptar-s’hi». També va posar en relleu que, segons una enquesta, el 85% de la població andorrana pensa que el canvi climàtic és una problemàtica preocupant.
En el seu desplaçament a Glasgow, Calvó s’ha reunit amb la ministra de Treballs Públic, Medi Ambient i Desenvolupament Urbà de Mònaco, Céline Carron-Dagioni, per «compartir problemàtiques i solucions»; amb el ministre de Medi Ambient i d’Acció Climàtica de Portugal, João Pedro Matos, «per intercanviar projectes»; i amb la ministra de Medi Ambient de Costa Rica, Andrea Meza, amb qui va reconèixer tenir un lligam especial i van poder parlar de solucions per la natura.