PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Riva destaca l’educació per garantir societats inclusives

Vilarrubla dona suport a la Declaració de París per mobilitzar recursos financers per a l’ensenyança

Per El Periòdic

La ministra de Cultra i Esports, Sílvia Riva, durant el seu discurs a la Unesco, ahir a París.
La ministra de Cultra i Esports, Sílvia Riva, durant el seu discurs a la Unesco, ahir a París. | Govern d’Andorra

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va intervenir ahir al matí en el debat de política general de la 41a Conferència General de la Unesco, a París. Una cita bianual al tomb de les polítiques d’educació, ciències i cultura arreu del món que acull representant dels 193 estats membres de la institució.

En la seva intervenció, la titular de Cultura i Esports va destacar el paper clau precisament de l’educació, les ciències i la cultura per garantir la inclusió, la sostenibilitat, la innovació i la creativitat a escala mundial, especialment després de l’impacte de la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, va agrair que s’hagin dut a terme des de la Unesco iniciatives com el comitè director d’alt nivell per l’ODS 4, que busca garantir l’accés a l’educació especialment en les poblacions més vulnerables, o els diferents projectes per formar professors en l’ensenyament a distància i les noves tecnologies. «Aquests mecanismes de cooperació ens permetran retornar l’educació al centre de les nostres polítiques comunes», va explicar.

També va informar que Andorra donarà suport a la Recomanació sobre l’ètica de la intel·ligència artificial, que «ens permetrà garantir que la tecnologia serveixi als millors interessos dels ciutadans, i no a l’inrevés».

Riva, d’altra banda, també es va referir al sector cultural. En aquest sentit, va manifestar que el sector ha estat «molt tocat per la pandèmia, per la qual cosa des del Govern s’ha prioritzat la seva reobertura per evitar una fractura social» i donar suport als artistes a curt i llarg termini. A més, va afegir que avui en dia, més que mai, «la gent necessita la cultura, una cultura que s’ha de reinventar per continuar essent un el bé essencial que ens uneix». Entre altres, va destacar la participació d’Andorra al Mouvement RésiliArt –a través dels participants al projecte ArtCamp– i va confirmar la voluntat de seguir donant suport també a la iniciativa LiBeirut, impulsada per la directora general de la Unesco.

La ministra va acabar la seva intervenció asseverant el compromís del Principat per contribuir a la salvaguarda del patrimoni cultural mundial, material i immaterial, així com el compromís per a la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament sostenible. La titular de cultura va posar en valor la candidatura transnacional impulsada per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco anomenada Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra. Un projecte que inclou 12 monuments, 10 dels quals estan situats a Andorra, així com el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell d’Espanya i el Castell de Foix de França.

En matèria de la protecció del medi ambient, va destacar que Andorra va obtenir la seva primera Reserva de la Biosfera l’any passat per Ordino i que ara busca convertir-se en el primer país del món en ser tot ell una reserva. 

Educació / En una línia similar, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va participar ahir al segment d’alt nivell de la Reunió Mundial d’Educació que se celebra aquesta setmana a París. La reunió d’alts mandataris està impulsada pel president de França i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, així com els presidents de Namíbia, Hage Geingob, i d’Etipia, Sahle-Work Zewde. Aquesta reunió d’alt nivell s’emmarca en la Conferència General de la Unesco, que té lloc de manera bianual a la capital francesa i que enguany coincideix amb el 75è aniversari de la institució.

En el seu discurs, la ministra va defensar que, malgrat les dificultats provocades per la crisi relacionada amb la Covid-19, «aquesta trobada constitueix un moment històric que hem d’aprofitar per tornar a situar l’educació al centre de la nostra política comuna». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT