PUBLICITAT

L’hospital de la Seu incorpora l’avortament farmacològic

El centre mèdic se suma als hospitals de la Cerdanya i el Pallars

Per El Periòdic

Una persona accedeix a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell.
Una persona accedeix a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. | FSH

La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ofereix des d’ahir el servei d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) per la via farmacològica com a part de la seva cartera de serveis. La posada en marxa d’aquesta nova prestació evitarà desplaçaments fora de l’Alt Pirineu a les dones que sol·licitin accedir a aquest tractament per aturar la gestació.

Tal com va informar el centre mitjançant un comunicat de premsa, seguint les directrius resultants de la Junta de Patronat del 17 de març de 2021, la Fundació Sant Hospital va iniciar el passat mes de juny els tràmits per poder oferir aquests serveis. Així, un cop assolits tots els requisits, el 27 d’octubre, el Departament de Salut va acreditar al centre de la Seu d’Urgell per poder realitzar aquest servei, amb la finalitat de donar una millor i més eficient resposta a les necessitats assistencials de la població de l’Alt Urgell. La dotació de recursos humans d’aquest centre de salut està formada per un equip de dos ginecòlegs i quatre llevadores del mateix centre.

D’aquesta manera, la Fundació Sant Hospital esdevé el tercer hospital de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran en oferir aquesta atenció al territori, afegint-se a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp i a l’Hospital de Cerdanya de Puigcerdà, que van començar a oferir aquest tractament l’1 de març i el 19 d’abril d’enguany, respectivament. Tal com va puntualitzar RàdioSeu al respecte, 29 dones han accedit a aquest recurs a la regió. A més, l’Espitau Val d’Aran continua amb els tràmits administratius per obtenir la corresponent autorització.

Aquest nou servei se suma al conveni que el Departament de Salut va posar en marxa a l’octubre amb la Clínica MiNovAliança, a Lleida, per garantir la possibilitat de practicar avortaments quirúrgics a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran. Diversos col·lectius feministes havien reclamat aquesta possibilitat i, a més a més, exigien que es pogués fer en centres públics i no mitjançant un acord amb una clínica privada.

Tot i això, segons va informar Segre, en aquest primer mes elcentre no ha rebut cap petició per a aquesta tipologia d’intervenció: MiNovAliança ha atès un total de vuit dones, però cap d’elles ha demanat el mètode quirúrgic sinó que han optat pel farmacològic, el mateix que des d’ara s’ofereix a la Seu d’Urgell. Des de Salut justifiquen aquest acord perquè, a la demarcació de Lleida, la totalitat dels professionals (29) que podrien practicar interrupcions quirúrgiques de l’embaràs s’acullen al dret d’objecció de consciència.

Felicitació política

Per la seva banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Francesc Viaplana, va valorar com «una molt bona notícia» l’anunci fet pel Departament de Salut «per garantir un dret de les dones». En declaracions a RàdioSeu, Viaplana va afirmar que es demostra així que no han volgut «mirar cap a un altre costat», sinó que l’Ajuntament «l’ha afrontat i l’ha posat sobre la taula del Patronat». El batlle urgellenc també ho va definir com «una manera d’equilibrar el territori» i, en aquest cas, «evitar que les dones hagin de marxar a altres llocs per fer aquest procediment». Així, va concloure que «s’ha fet la feina i ara ja en tenim el resultat».

Així mateix, Arran Alt Urgell va celebrar l’anunci a través d’un comunicat compartit a les xarxes socials, on també van recordar les campanyes dutes a terme tant per a aquesta petició com per reivindicar aquest dret a Andorra. En qualsevol cas, la formació va reiterar que el centre també pugui oferir l’avortament quirúrgic.

PUBLICITAT
PUBLICITAT