PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Tribunal de Comptes estudia modificar el règim sancionador

Els nous membres també pensen en donar recomanacions sobre l’ús dels recursos de l’administració

Per El Periòdic

El president i els membres del Tribunal de Comptes amb la síndica general, Roser Suñé, durant la cerimònia de jurament del càrrec.
El president i els membres del Tribunal de Comptes amb la síndica general, Roser Suñé, durant la cerimònia de jurament del càrrec. | ANA / L.G.

El Tribunal de Comptes està estudiant començar a donar recomanacions sobre la utilització dels recursos de l’administració pública i modificar el règim sancionador de l’organisme per «ser més eficients». Així ho va informar ahir el seu president, Francesc d’Assís Pons, qui, juntament amb Carles Sansa i l’exbatlle Núria López, van jurar el càrrec a l’entitat superior de control a la Casa de la Vall.

De la mateixa manera que va indicar durant l’acte la síndica general, Roser Suñé, Pons va posar en relleu que la tasca del Tribunal de Comptes «ha d’anar progressant» més enllà del control financer i de la legalitat. En aquesta línia, va avançar que l’organisme treballa en un pla estratègic a mitjà termini per aportar un «valor afegit» a la seva feina amb recomanacions sobre la gestió i utilització dels recursos, sempre seguint criteris d’eficiència i eficàcia. A més, va asseverar que per desenvolupar aquesta nova tasca, s’està impartint una formació interna especialitzada al personal de l’entitat controladora.

El nou president del Tribunal de Comptes també va assenyalar que s’està valorant una modificació del règim sancionador, el qual, segons va avançar, implicaria penalitzar a la persona física que ha actuat de manera incorrecta i no a l’entitat. «Creiem que una sanció econòmica directa a la institució no seria una solució, hauria d’anar cap a les persones que han actuat d’aquesta manera i no sobre l’entitat, ja que considerem que minvaria la capacitat de solució», va comentar. Així mateix, Pons també va afegir que la reducció de l’eficàcia en les penalitzacions és més basta en aquells organismes que «tenen recursos o el seu pressupost es finança a través de subvencions de l’Estat». Pons va posar de manifest que per dur-ho a terme, tot i que encara s’està acabant d’estudiar la fórmula exacta, la més precisa seria a través de les lleis generals de finances públiques i comunals, amb les quals quedaria «ben lligat» amb la Llei de la funció pública i la distribució de les diferents faltes comeses. En referència als terminis d’aplicació, el president de l’entitat controladora va afirmar que hi ha «un treball important a fer» i que el més probable és que s’allargui més enllà d’aquesta legislatura al Consell General.

Redistribuir els recursos

Quant a la situació del personal al Tribunal de Comptes, Pons va exposar que la voluntat de l’organisme és «reorientar i redistribuir els recursos» per evitar incrementar la dotació pressupostària. Així doncs, va recordar que l’entitat disposa, a banda del personal del departament d’auditoria propi, de la col·laboració d’empreses d’auditoria externes nacionals, a les quals estan traient recursos per «agafar-ho amb personal propi del Tribunal de Comptes» i «poder formar-los».

En aquest sentit, va asseverar que amb la formació del personal i disposant dels mateixos recursos «puguem treure més rendiment del pressupost». Tanmateix, va matisar que depenent «del que s’hagi de fer, algun petit increment de personal sí hi hauria d’haver», segons va informar l’ANA.
Cal recordar que la designació de Pons a la presidència del Tribunal de Comptes, i de López i Sansa com a membres, va ser votada al Consell General el passat 14 d’octubre, essent l’única candidatura. Mitjançant una votació individual, cadascun va rebre 22 vots a favors i quatre abstencions. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT