PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El pànic de viure a les fosques s’escampa

Els ‘kits’ de supervivència formats d’espelmes, navalles o mantes s’exhaureixen arreu d’Europa

Per Laia Bautista

La recerca a Google de la paraula ‘apagón’ des d’Andorra.
La recerca a Google de la paraula ‘apagón’ des d’Andorra. | Google Trends

Seria possible viure avui en dia sense energia elèctrica durant uns quants dies? Una pregunta complicada de respondre, ja que moltes eines essencials de la nostra vida quotidiana –per no dir que gairebé totes– funcionen amb electricitat.

En el cas d’Andorra, les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) van manifestar que «s’han reforçat les connexions amb França i Espanya perquè en cas d’una avaria en la línia provinent d’un dels dos països, el subministrament del país quedés garantit al 100% per l’altre costat». Per aquest motiu, FEDA va recordar que en els darrers anys han invertit en les línies de connexió amb els països veïns i han reforçat la xarxa elèctrica, dels quals encara tenen en marxa dos projectes fonamentals per acabar de completar l’estabilitat del subministrament energètic que són: la nova línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig i millorar la línia entre Adrall i Andorra. Aquesta darrera ha estat inclosa en la planificació de Red Eléctrica Española per al proper cicle i, per tant, es podrà engegar a curt termini. «Totes aquestes inversions ens ajuden a garantir el subministrament i ens aporten seguretat en cas d’una situació com la que plantegen», va comunicar l’elèctrica.

Els andorrans, però, han cercat al navegador de Google la paraula apagón més de 300 vegades del 27 d’octubre fins avui, més o menys uns dies després del ja famós discurs de Tanner. En aquest sentit, el pànic s’ha estès també a altres països europeus. Per exemple, mitjans de comunicació de tot el món asseguren que ja s’han exhaurit kits de supervivència –formats d’espelmes, llumins, navalles multiusos, mantes tèrmiques o una farmaciola bàsica– i que han augmentat les vendes en les ferreteries en relació amb altres productes com llanternes i, fins i tot, petites cuines de gas. A banda d’això, per les xarxes també recomanen que les persones del centre d’Europa s’abasteixin de medicaments, aigua i menjar per a dues setmanes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT