PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El parc solar de Pal Arinsal podria estar en territori català

Els agents rurals investiguen si una part de la estructura sobrepassa la frontera

Per El Periòdic

La zona del parc fotovoltaic.
La zona del parc fotovoltaic. | Comú de la Massana

Una part de l’estructura del parc fotovoltaic de Pal Arinsal podria estar en territori català, segons va informar la cadena de televisió Prineus TV. En aquests moments, els agents rurals estan investigant si una part de l’estructura sobrepassa cap a la frontera catalana o no.

Així doncs, la problemàtica sobre la ubicació del parc solar en territori català sorgeix arran dels límits de la frontera en l’extensió del Planell de la Tossa. Segons la cartografia d’Andorra, tota la zona pertany al Principat, però, respecte a la de Catalunya i Espanya, només n’és la meitat, perquè en aquest punt la frontera entre ambdós països passa per aquesta zona natural. En aquest sentit, una part del parc fotovoltaic pertanyeria al terme municipal de les Valls de Valira i de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Os de Civís. Paral·lelament, la zona també forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, fet pel qual l’estructura solar estaria dins d’un espai protegit. Per aquest motiu, els agents rurals han obert una investigació per aclarir si realment una part de la instal·lació està dins del territori català o no.

Cal recordar que el parc s’està construint a la zona del Planell de la Tossa a la falda nord del pic del Cubil de l’estació d’esquí de Pal Arinsal. A més, l’empresa encarregada per la instal·lació del projecte sostenible és Nord Andorrà, que té com a objectiu subministrar el 37% de l’energia que consumeix en un any EMAP a banda d’esdevenir el parc solar més gran d’Andorra. En aquest sentit, s’instal·laran unes 5.300 plaques fotovoltaiques que abastiran uns 22.000 metres quadrats de superfície. Tanmateix, preveuen posar en funcionament el parc solar durant la temporada d’hivern d’enguany. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT