PUBLICITAT

Andorra la Vella

La delinqüència cau en un 24% al llarg del darrer curs

Les principals actuacions delictives del darrer curs judicial van ser les relacionades contra el patrimoni

Per Lídia López

El fiscal general, Alfons Alberca, pronuncia el seu discurs.
El fiscal general, Alfons Alberca, pronuncia el seu discurs. | ANA / L.G.

En el transcurs del darrer any judicial han disminuït en 1.311 el nombre d’infraccions penals respecte de l’anterior, xifra que suposa un descens del 24,43%. Així ho va indicar el fiscal general, Alfons Alberca, citant les dades de la Memòria de la Fiscalia del 2020-2021. En concret, Alberca va posar en relleu la baixada dels delictes contra la salut pública i dels furts, amb una clara incidència respecte de la disminució dels moviments a la frontera a causa de les restriccions per la pandèmia del coronavirus.

Les infraccions que ha ocasionat la incoació d’un major nombre de procediments judicials van ser els delictes contra la salut pública, amb un total de 624 procediments penals. Així mateix, pel que fa al tipus de droga, 539 van referits a l’haixix o similar, 60 a la cocaïna, 11 a l’èxtasi, vuit a altres psicòtrops i set a l’heroïna. «La disminució d’aquestes conductes vénen normalment aplicades per la gent de fora», va incidir el fiscal general, que va xifrar en un 14,45% aquesta tipologia d’infraccions. D’aquesta manera, les principals actuacions delictives del darrer curs judicial van ser les relacionades contra el patrimoni, en un 33,58%, i contra les persones, un 23%. Cal tenir en compte que el darrer any es van instruir 411 procediments per delictes de robatoris, furts, receptació i extorsió. «Els furts baixen força, i també té relació amb la menor presència de turistes», va puntualitzar Alberca, que va detallar que «les pistes d’esquí no han tingut gaire activitat i s’han deixat de denunciar pèrdues d’equipament o documentació, per exemple».

D’altra banda, el fiscal general també va recalcar les dues causes per assassinat i una per homicidi que s’han obert durant el darrer any judicial, «un fenomen que no succeïa des de fa 10 anys». En darrera instància, la memòria judicial també recull una xifra destacada de procediments penals per delictes contra la seguretat viària, d’ús indegut de targeta de crèdit, i delictes de danys i incendis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT