PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAD atén una mitjana de 180 usuaris cada mes

Pallarés destaca que la pandèmia ha demostrat que l’atenció domiciliària és més necessària que mai

Per Àlex Pont

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en una compareixença anterior
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en una compareixença anterior | SFGA

El Ministeri d’Afers Socials  atén una mitjana de 180 persones cada mes a través del Servei d’Atenció Domiciliaria (SAD) del Govern. Les xifres que va exposar ahir la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, amb motiu del Dia internacional del cuidador, mostren que des de principis d’any fins al mes d’agost s’ha donat servei a 236 persones. De fet, el temps dedicat a l’assistència per part dels treballadors socials, se situa al voltant de les 18.000 hores.

Pallarès va destacar que les patologies més freqüents d’aquells que han requerit atenció domiciliària són les situacions de fragilitat (23%), seguit per les persones amb traumatismes (20%) i, darrerament, les persones que presenten símptomes de demència (19%). De la mateixa manera, va explicar que «es tracta d’un servei que anirà en continu creixement, ja que es vol potenciar l’autonomia personal i el fet d’estar a casa», en detriment del desplaçament de les persones que així ho necessitin als centres d’ajuda social.

«Pel que es refereix a l’atenció domiciliària, s’han realitzat serveis d’higiene personal, exercicis de canvis postural, suport a l’hora de vestir-se, cura i medicació de les persones i un estret contacte amb les família per explicar com gestionar les situacions quan els treballadors socials no estiguin presents», va declarar Pallarés. Actualment, la plantilla de cuidadors socials està conformada per un total de 30 persones i, de moment, no es planteja ampliar-la amb contractes indefinits, sinó que s’obriran places de contractes eventuals si la demanda d’atenció social augmenta. Seguint aquesta línia, el ministeri pretén fomentar la cooperació amb les entitats privades per tal d’alleugerar i optimitzar la càrrega de feina de l’ens públic: «La plantilla mai és suficient, tenint en compte la demografia del país i per això volem començar a treballar cada cop més amb els ens privats per tal de donar resposta a la conformació del pla nacional de la gent gran, complementar el servei i arribar al màxim de gent possible», va declarar la titular d’Afers Socials.

La ministra va assenyalar que «la pandèmia ha evidenciat que cada cop és més necessari disposar de les funcions del SAD; no tothom tenia coneixement d’aquesta branca del ministeri fins que ho ha necessitat personalment». De fet, va recordar que també existeixen serveis com els centres de dia, la cooperació amb la Creu Roja i els centres sociosanitaris per «generar un ecosistema sociosanitari de cara al futur» i que hi hagi una xarxa «ben estructurada i que funcioni amb col·laboracions d’entitats privades i l’administració».
Amb relació a les formacions continuades dels professionals del SAD, la ministra va destacar que, enguany, la primera sessió girarà al voltant de l’Alzheimer sota el títol Coneixem la demència, la qual es durà a terme el 18 de novembre i estarà organitzada per l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AMMA). La segona formació es produirà durant el mes de gener amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Empordà i estarà centrada en el maltractament a les persones grans des d’una mirada preventiva i comunitària.

Finalment, Pallarés va elogiar la tasca que desenvolupen els cuidadors del SAD i va destacar que «durant la pandèmia ho han donat tot i més». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT