Andorra la Vella
Salut registra 41 nous positius i els casos actius pugen a 199
Benazet recorda la importància de la vacuna i de mantenir la seguretat als espais tancats
El Govern va informar ahir que la darrera jornada havia detectat 41 nous positius en coronavirus al Principat. Aquest augment considerable dels nous infectats es van traduir en un increment dels casos actius, que sumaven 199 persones –36 més que el dimecres–. Sigui com sigui, la pressió sobre el sistema sanitari es va mantenir, amb quatre ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dels quals tres a la planta i un a l’UCI. Pel que fa a la població escolar, hi va haver un lleuger descens del nombre d’aules en vigilància activa, que ahir sumaven 12: dues de total i 10 de parcial. A més, hi havia 19 aules en règim de vigilància passiva. Finalment, les altes eren de 15.289 i 130 les defuncions.
Cal tenir en compte que ahir, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que Europa es trobava en un «punt crític» respecte del rebrot. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar que «estem veient un augment dels casos», però va recordar que la resposta a la malaltia és molt diferent entre les persones que han rebut el vaccí i les que no. «Sabem que la variant delta és ràpida, però la vacuna ens protegeix contra ella», va incidir Benazet, que va ressaltar l’exemple de Letònia, on hi havia una gran incidència de la Covid-19 pel seu «baix grau de vacunació». Així, el titular de Salut va recalcar la importància de rebre el vaccí apuntant que, si bé l’estratègia andorrana contra el coronavirus s’ha caracteritzat pel gran esforç en el diagnòstic, «la clau és ara estar vacunats». En aquest sentit, el Govern va compartir que s’havien administrat 108.449 dosis a Andorra des de l’inici del Pla de vacunació.
No obstant això, el ministre va recordar que «el virus serà endèmic i hem d’aprendre a conviure-hi». Per això, i amb l’arribada del fred, Benazet va posar l’accent en la necessitat de mantenir la seguretat en els espais tancats, on es pot concentrar més el virus, per limitar-ne la transmissió.
Primer fàrmac oral
Per la seva banda, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar ahir l’ús del primer fàrmac oral efectiu contra la Covid, el molnupiravir, que ha estat desenvolupat per la farmacèutica Merck. Aquesta pastilla antiviral, i tal com s’ha pogut observar en els estudis elaborats per l’EMA, pot reduir la capacitat multiplicativa del Sars-CoV-2 al cos, així com disminuir l’impacte de la malaltia en els pacients ja contagiats, evitant ingressos i decessos. Així, l’Agència va mostrar-se a disposició dels estats membre per donar-los les recomanacions escaients per tal de posar a disposició el tractament «per ús d’urgència, abans de la seva autorització de comercialització».
L’entitat europea també està avaluant altres vuit possibles tractaments per a pacients amb coronavirus, i de fet, va mostrar-se confiada de poder presentar les conclusions d’almenys tres d’aquests fàrmacs abans no acabi l’any.