Escaldes-Engordany
El Govern no admet el recurs de Dolsa contra Espot i Gallardo
El conseller té un mes per decidir si acudeix a la Batllia
El Govern va informar ahir al conseller de l’oposició al Comú d’Ordino Enric Dolsa que no admet a tràmit el recurs administratiu en què assegura que tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, fan un abús de poder –entre altres suposats delictes– en el pacte de socis entre l’Executiu i la farmacèutica catalana Grifols en l’acord per crear un centre en immunologia. «Aquesta resolució posa fi a la via administrativa», de manera que ara el conseller ordinenc «pot interposar una demanda davant la Secció Administrativa del Tribunal de Batlles», recorda la nota, sense donar més explicacions. Així, Dolsa té, des d’ahir, un mes per decidir si acudeix a la Justícia, tot i que encara ha de parlar amb les persones que li van donar suport per establir com procedir.
Dolsa va presentar aquest recurs a mitjan setembre al·legant que el pacte de socis es va signar el 28 d’abril d’enguany, incomplint el Codi de l’Administració aleshores vigent, ja que no va ser fins al 20 de maig, gairebé un mes després, quan es van aprovar les modificacions legislatives per adequar tant la llei administrativa com la d’ordenament del territori al text signat amb la multinacional.
La setmana següent, Espot va reconèixer que el gabinet jurídic, «amb la seva independència i des d’una perspectiva tècnica», estava analitzant el text, si bé ja en aquell moment no li va preveure «cap recorregut». El cap de Govern, a més, va assegurar «haver estat perfectament assessorat [jurídicament] des del principi» i «haver seguit tots els passos normatius i legals» en la redacció del pacte. També va recordar que l’acord compta amb el suport de tots els grups parlamentaris i que «només hi va votar en contra una consellera no adscrita [Carine Montaner]». En aquest sentit, cal recordar que la mateixa Montaner també va presentar un recurs administratiu, gairebé igual en contingut que el de Dolsa, que continua pendent de resolució.
Amb tot, el conseller es mostra ferm en la seva denúncia i, com ja va considerar en el recurs, «ens trobem en un acte discrecional i arbitrari que transgredeix el principi d’obligat compliment dels principis d’igualtat, de seguretat jurídica i d’interdicció de tot arbitrarietat», emparats tant en el Codi de l’Administració com en la Constitució. Per aquest motiu, va sol·licitar la nul·litat de ple dret de l’acord ja signat, tenint en compte que «no s’ajusta a les prescripcions legals». Tanmateix, exigia la «suspensió provisional de l’execució del contracte o acte administratiu impugnat», ja que fins que no es dictés sentència ferma i definitiva en el procés jurisdiccional, «la seva execució pot causar perjudicis de difícil o d’impossible reparació». En aquest sentit, s’ha de tenir present que el conseller sempre s’ha mostrat contrari a aquest acord i ha votat en contra de totes les propostes impulsades per la corporació per tal de facilitar la instal·lació del centre.