PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 95% dels enquestats va notar el sisme d’Os de Civís

Andorra la Vella va ser l’indret on més persones van notar el terratrèmol

Per El Periòdic

Els resultats sobre la percepció del terratrèmol
Els resultats sobre la percepció del terratrèmol | Andorra recerca i innovació

Andorra Recerca + Innovació va fer una crida a la població, el passat 11 d’octubre, perquè omplís una enquesta sísmica arran del moviment registrat a prop d’Os de Civís a les 08.23 hores i que va tenir una magnitud de 3,6. Cal destacar que van respondre les preguntes 357 persones i que només el 5% no el va percebre. Geogràficament, Andorra la Vella va ser on més persones van notar el moviment sísmic i a Canillo, on menys, sent també la parròquia d’on hi va haver menys respostes.

De l’enquesta es desprèn que la gran majoria de les persones, el 87%, va reaccionar quedant-se al lloc. En aquest sentit, des d’Andorra Recerca + Innovació recorden que la recomanació és la de romandre al lloc quan es produeix un sisme, procurant protegir-se dels objectes que puguin caure sobre les persones. Així, caldria protegir-se sota d’una taula o el marc d’una porta, o bé, si s’està a l’exterior, en un lloc obert allunyat d’edificis i mobiliari urbà. Cal destacar que una mica més de la meitat van notar el terratrèmol com una vibració (58%) i en menor mesura un ensurt (29%), oscil·lació (27%) i un sotrac (26%).
 
Pel que fa als efectes que els enquestats van observar sobre els objectes, majoritàriament es van sentir lleugeres vibracions en elements com poden ser cadires (58%) i vibracions de vidres de finestres, vaixella, etcètera (44%). Un 69% van percebre sorolls i un 1% fissures al terreny. Pel que fa a danys a edificis, un 5% dels enquestats va notar fissures en revestiments; un 4% caiguda de petits trossos de revestiment i un 2% caiguda d’objectes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT