PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra s’adhereix a la declaració sobre boscos i ús del sòl de l’ONU

La delegació del Principat també participa en el compromís sobre el metà, coorganitzat per la UE i els EUA

Per El Periòdic

Carles Jordana i Marc Rossell en la intervenció de l’enviat dels Estats Units per al clima, John Kerry, ahir a Glasgow.
Carles Jordana i Marc Rossell en la intervenció de l’enviat dels Estats Units per al clima, John Kerry, ahir a Glasgow. | Govern d\'Andorra

andorra es va adherir ahir a la declaració sobre boscos i l’ús del sòl que ha impulsat la presidència anglesa en el marc de la Conferència de les Nacions Unides (ONU) sobre el Canvi Climàtic, COP26, que s’està celebrant aquests dies a Glasgow. Un text que encoratja els estats, de manera col·lectiva, a reforçar els compromisos en matèria de protecció dels boscos i accelerar la reforestació, augmentar el finançament i la inversió, a compartir accions en favor de la producció i consum sostenibles i a donar suport a les comunitats locals i propietaris de terra.

L’objectiu de la declaració, de caràcter voluntari i no vinculant, a la qual s’han adherit més de 100 països, és aprofitar l’impuls de la COP26 per reiterar els compromisos existents sobre la matèria i avançar des del multilateralisme en la protecció i la restauració dels ecosistemes naturals, pas imprescindible per mitigar els efectes del canvi climàtic.

En la seva declaració, el cap de Govern, Xavier Espot –que va participar de manera telemàtica, ja que està sotmès, com la resta del gabinet ministerial, a vigilància passiva per ser contacte de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, positiva en coronavirus– va destacar la importància dels boscos a Andorra, ja que representen el 40% de la superfície del territori del país. Tal com va expressar el cap de Govern, els boscos «formen part de la nostra història i de la nostra identitat». En aquest sentit, Espot també va assenyalar la importància de protegir aquests espais naturals perquè són «essencials per a la biodiversitat i són el nucli de models de desenvolupament sostenible».

La delegació andorrana, representada per l’ambaixador del Principat al Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i a la República d’Irlanda, Carles Jordana, i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, també van participar, ambdós de manera presencial, en l’acte sobre el compromís global del metà, coorganitzat pels Estats Units i la Unió Europea (UE), on va donar suport a l’objectiu de reduir conjuntament un 30% el 2030 amb relació al 2020. Aquest compromís internacional adoptat per més d’una vuitantena de països permetrà accelerar la reducció efectiva de gasos d’efecte hivernacle, segons va informar l’Executiu en un comunicat. «El metà és un dels gasos que podem reduir més ràpidament», va subratllar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, al costat del president dels Estats Units, Joe Biden, recordant que aquest gas és responsable de «prop del 30%» de l’escalfament global des de la revolució industrial. En aquest sentit, Biden es va comprometre a proposar noves regulacions per reduir les emissions de metà, incloent-hi normes de perforació per a l’obtenció de petroli i gas, així com dels oleoductes, sector responsable del 30% de les emissions del seu país. A més, la Casa Blanca va assegurar que aquest és un pas «cap a l’energia que crearà llocs de treball ben pagats».

Cal recordar que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participarà en la reunió d’alt nivell per a ministres de Medi Ambient, entre el 9 i l’11 de novembre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT