PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les entitats s’uneixen per les persones amb diversitat funcional

La presidenta d’Afmma explica que es demanarà al Govern seguiments exhaustius dels casos

Per Àlex Pont

Façana de l’edifici administratiu del Govern
Façana de l’edifici administratiu del Govern | Maricel Blanch

La presidenta i portaveu de l’Associació de Familiars per la Salut Mental d’Andorra (Afmma), Rosa Lluís, va assenyalar que «no es pot tolerar la manca de coordinació i direcció al departament psiquiàtric» i demanarà al Govern, juntament amb diverses associacions, l’establiment d’un protocol clar de seguiment envers les persones amb diversitat funcional o que es trobin en una situació de precarietat per tal d’evitar que es tornin a produir esdeveniments com el dels dos joves, que patien algunes d’aquestes dues condicions i van perdre la vida recentment.

«Des de l’associació demanem justícia davant dels fets i una explicació detallada a les famílies dels difunts per part de l’Administració pública», reclama Lluís. La presidenta de l‘Afmma pensa que, a partir de l’inici de la pandèmia, molta gent va poder comprovar en la seva pròpia pell que un trastorn mental es pot produir per diverses raons que no s’allunyen gaire del nostre abast i que, alhora, «va fer evident la falta de professionals al servei de la ciutadania que puguin donar suport i contribuir a la salut mental col·lectiva; no pot ser que una visita al psicòleg trigui entre dos i tres mesos».

D’altra banda, la presidenta de l’Afmma creu que «hauria d’haver més suport psicològic a les famílies de les víctimes en casos com aquests» i va afegir que «falten recursos destinats a les malalties mentals i a les situacions de vulnerabilitat; els suïcidis assenyalen que alguna cosa està fallant per part dels nostres governants». Des dels col·lectius i associacions se segueix reclamant el treball en xarxa dels ministeris de Salut, Afers Socials, Justícia i Educació per donar una resposta de qualitat a aquestes situacions. Es tracta d’una nova queixa de diverses entitats, les quals porten mesos darrere d’aquestes demandes, que preguen una nova política ferma per part dels polítics. De moment, hi ha voluntat de reunió per ambdues parts –Govern i associacions–, però les dates no són clares del tot. 

TOTS A UNA/ Un total de sis associacions de persones amb diversitat funcional i l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), es van reunir dimarts de la setmana passada per debatre el text que enviaran a l’Executiu per tal de millorar el context d’aquestes persones que es troben en una situació precària i els que es poden arribar a veure més desprotegits a causa de les discapacitats amb la finalitat d’evitar esdeveniments com els de les darreres setmanes. El president de l’Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de la Síndrome de Fatiga Crònica (Amare), Manel Rodríguez, va ser escollit com a portaveu de l’agrupació d’entitats.De moment, s’ha establert un esborrany sobre les propostes d’actuació. Tot i això, encara falta perfilar el text final i esperar que totes les associacions adherides hi estiguin d’acord de manera unanime.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT