PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els cementiris s’omplen de flors

Les noves generacions també volen ser particeps de l’homenatge als difunts

Per Àlex Pont

Pilar Gascón i els seus familiars al cementiri nou d’Andorra la Vella.
Pilar Gascón i els seus familiars al cementiri nou d’Andorra la Vella. | Àlex Pont

Harmonia i tranquil·litat són les dues sensacions que es respiraven ahir al cementiri nou d’Andorra la Vella situat a Santa Coloma. Un dels fets que més ha cridat l’atenció durant els dies de record als cementiris, ha sigut la presència de molts petits que s’han acostat amb els pares i els padrins a visitar els seus avantpassats i escoltar les batalletes de les persones que els van precedir. Les noves generacions, curioses sobre els costums dels més grans, van aparèixer en gran manera durant els dies de més afluència de l’any a les necròpolis del Principat. Enguany les ofrenes florals van omplir gairebé la totalitat del cementiri. De fet, es podien comptar amb els dits d’una mà aquells nínxols que no havien rebut cap mena d’ofrena o recordatori. A més a més, les flors no han sigut tan sols els ítems destacats, sinó que moltes fotografies i dedicatòries van complementar la zona. La meteorologia finalment va acompanyar a la cita dels familiars amb els difunts; fins i tot, el sol es va deixar veure durant una estona al llarg del matí d’ahir.

Les persones properes i els familiars van aparèixer de forma esglaonada des de primera hora del matí. De cara al migdia, el ritme va anar decreixent fins al punt en què la presència era mínima al voltant de les 14.00 hores. L’atmosfera destil·lava aires de solemnitat i respecte durant els llargs passejos que van dur a terme les famílies al voltant dels diferents nivells que conformen el cementiri nou. Igual que en moltes de les accions de la vida rutinària, el decreixement dels efectes de la pandèmia i la millora de la situació sanitària, van permetre uns nivells d’afluència de persones que recordava a l’època prepandèmia als cementiris. Tot i que el fet d’observar un gran nombre de gent a les necròpolis no és motiu d’alegria, es pot constatar que la normalitat ha avançat una mica més si es veu com tots els familiars, que així ho desitgin, poden fer el pas d’honorar i recordar els difunts amb tota mena d’ornaments florals i dedicatòries.
Pel que fa als serveis del cementiri, els visitants disposaven d’escales metàl·liques, fonts i regadores distribuïdes al llarg de tota la zona per alimentar les flors i plantes. El crisantem en planta va ser, sens dubte, el producte més estès entre els visitants que van acudir a Santa Coloma seguit dels clavells i les roses, les quals no lluïen solament el color vermell, sinó que també presumien de blanc.

Provinent de l’Aragó, la Pilar Gascón, que fa més de 70 anys que viu a Andorra i que va treballar a una de les primeres tintoreries del país, va explicar que venia a visitar els seus familiars més propers: «hi tinc enterrats els meus germans i el meu marit». La Pilar va acudir amb la seva filla i el seu net a passejar pel cementiri i a rendir homenatge als seus estimats mentre li ensenyaven a l’infant en què consisteix la tradició de Tots Sants. «L’any passat també vam acudir amb plena normalitat; es tracta d’una data que no ens volem perdre», va assenyalar Gascón.En tots els recintes del país ha calgut l’aplicació del protocol del Govern en relació amb la prevenció de la Covid. La distància interpersonal, les mascaretes i l’ús de gel hidroalcohòlic van ser una constant a la jornada d’ahir.


Transport extra

Els comuns de les parròquies andorranes van comunicar la setmana passada els dispositius especials que van enllestir per la celebració de la festivitat de Tots Sants. Així, el Comú d’Escaldes-Engordany va informar que estaria disponible el bus a demanda gratuït per accedir al cementiri de la Plana i de Pessebre des de les 9.00 fins a les 22.00 hores igual que Ordino.
Per la seva banda, el Comú d’Andorra la Vella va mantenir l’horari d’obertura de les 8.00 a les 20.00 hores, igual que la Massana i Sant Julià. En aquest sentit, el Comú d’Encamp va ampliar l’horari de visita des de les 7.00 fins a les 21.30 hores. Per la seva banda, a Canillo, els cementiris van estar oberts durant tot el dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT