PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra participa en la conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic

Sílvia Calvó prendrà part de la reunió de ministres de medi ambient

Per El Periòdic

Els membres de la delegació andorrana a la COP26, Carles Jordana i Marc Rossell.
Els membres de la delegació andorrana a la COP26, Carles Jordana i Marc Rossell. | Govern d\'Andorra

Andorra participa en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) que se celebra des del 31 d’octubre fins al 12 de novembre a la ciutat escocesa de Glasgow. Un dels grans reptes d’aquesta COP26 serà impulsar el compromís per part dels països participants d’arribar a la neutralitat carboni el 2050, augmentar el finançament per la transició climàtica dels països en desenvolupament i accelerar l’acció pel clima. 

Tal com va informar el Govern a través d’un comunicat, en aquest primer segment dels dies 1 i 2 de novembre, la delegació andorrana està sent representada per l’ambaixador del Principat al Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i a la República d’Irlanda, Carles Jordana, i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell. El cap de Govern, Xavier Espot, també havia de prendre part de l’expedició a Glasgow, però va haver de cancel·lar la seva presència a la trobada internacional després que les autoritats sanitàries determinessin que l’equip de Govern romangués en vigilància passiva pel contacte amb un positiu en Covid-19.

D’aquesta manera, la delegació andorrana va assistir ahir a la cerimònia d’obertura de la COP26, on es van refermar les conclusions del Grup de Treball d’experts intergovernamental en l’evolució del clima (GIEC) al sisè informe d’avaluació. En aquest document es posa en relleu la urgència en l’aplicació de mesures per a la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, es va apel·lar que els acords que es duguin a terme globalment durant la COP26 són fonamentals per garantir l’objectiu de frenar l’increment de les temperatures per sota dels 1,5 graus centígrads.

Durant l’obertura també es va deixar palès, per part de les diferents organitzacions de joves que hi participen, el compromís d’aquests per a l’acció climàtica i la necessitat d’integrar als joves a les taules de presa de decisions dels diferents països. En aquest sentit, Andorra integra a un representant dels joves del país a la Comissió Nacional d’Energia i Canvi Climàtic on s’elaboren les estratègies i es defineixen les accions concretes en aquest àmbit.

Pel que fa als actes previstos per a la jornada d’avui en el marc de la COP26, la delegació participarà en l’acte de suport de la Declaració sobre boscos i l’ús del sòl que ha impulsat la presidència anglesa, i també en l’acte sobre el compromís global de metà coorganitzat per Estats Units i la Unió Europea. Així mateix, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, estarà present a Glasgow per participar en la reunió d’Alt Nivell per a Ministres de Medi Ambient, entre el 9 i l’11 de novembre. Durant la seva estada es preveu que pugui exposar en la declaració nacional quins són els avenços duts a terme per part d’Andorra per a lluitar contra el canvi climàtic, així com les accions que s’han implementat fruit d’aquest compromís.

Tal com va recordar el Govern, a banda d’Espot, bona part de l’Executiu va ser contacte amb un positiu en coronavirus –la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva– i haurà de limitar les interaccions socials, evitar els llocs especialment concorreguts, i les reunions de llarga durada en espais tancats. Les autoritats sanitàries també els han recomanat que extremin les mesures de prevenció fins que acabi el període de vigilància.

L’esperança per un «punt d’inflexió» d’António Guterres

El secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, va fer un discur ahir en el marc de la COP26, per demanar als dirigents que dissenyin mesures contundents per frenar el Canvi Climàtic i amb l’esperança que la trobada sigui «un punt d’inflexió» per la protecció del planeta. «S’estan destruint els ecosistemes i les comunitats d’arreu del món», va alertar Guterres, que va afegir que «la nostra addicció als combustibles fòssils està empenyent la humanitat al límit». Per tot plegat, el secretari general de l’ONU va sentenciar que, amb la deriva actual, «estem cavant les nostres pròpies tombes». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT