PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La contractació de temporers se situa en xifres prepandèmia

El sector de Grandvalira preveu arribar als 1.500 treballadors entre les dues estacions

Per Laia Bautista

Imatge d’arxiu del Servei d’Immigració.
Imatge d’arxiu del Servei d’Immigració. | El Periòdic

La contractació de temporers per a l’hivern se situa en xifres prepandèmia. Així ho van posar de manifest tant des de Grandvalira i com des de Vallnord a EL PERIÒDIC. Ambdues estacions van explicar que la situació d’enguany pel que fa a la contractació de persones temporeres es troba en dades similars a la temporada 2019-2020.

En aquest sentit, el primer domini va detallar que, de moment, la previsió que tenen és arribar als 1.304 temporers per a l’estació de Grandvalira i uns 180 treballadors a Ordino Arcalís. En altres paraules, el seu objectiu és aconseguir gairebé unes 1.500 persones temporeres entre les dues estacions. Tanmateix, van alertar que tot i que «la situació ha millorat considerablement» l’afluència pot ser inferior a temporades anteriors. En el cas de Vallnord, van comunicar que necessitaran uns 640 empleats per a aquesta temporada, dels quals, van posar en relleu que 100 corresponen al personal fix que tenen contractats durant tot l’any. Segons la darrera actualització, fa dues setmanes encara els hi quedaven unes 120 places per a cobrir, així que el dia d’avui van assenyalar que en queden moltes menys.

Pel que fa al procés de selecció, els dos sectors van assegurar que «està avançant a bon ritme». Ambdós primer han prioritzat el personal repetidor i després han obert places vacants per als nous. Cal recordar que el Ministeri de Salut va indicar que els temporers necessiten el certificat Covid-19, per entrar i treballar a Andorra. En una línia similar, també van manifestar que bona part dels temporers són repetidors en els dos sectors. A Grandvalira, el personal estranger que fa doble temporada és el que compta amb experiència o titulació. Per aquest motiu és  el que realitza les feines més tècniques, és a dir, monitors, maquinistes, pisters i canoners. En canvi, la selecció per cobrir places de personal nou s’orienta més a l’àrea de la restauració i de servei, concretament per a taquilles, atenció al client i ajudants de remuntadors. En el cas de Vallnord van assenyalar que la majoria de temporers ja els van contractar altres anys.

Quant a la contractació de personal resident, Grandvalira va anunciar que enguany han tornat a engegar la campanya anual en col·laboració amb el Servei d’Ocupació i Ski Andorra. En aquest sentit, van assegurar que Ocupació fa una preselecció de les candidatures segons un llistat que el sector els hi ha facilitat on consten les necessitats pels llocs que s’ofereixen. D’aquesta manera, donen prioritat total a la contractació dels candidats que els envien.

Allotjaments/ En un altre ordre de les coses, la situació per a trobar allotjament per als temporers és bastant diferent entre els dos sectors. D’una banda, Grandvalira va indicar que, tant Saetde com Ensisa tenen disponibilitat, pel que fa als edificis llogats que té l’empresa. Tot i això, van puntualitzar que «fan tots els esforços, perquè tothom disposi de plaça en aquests establiments». 

D’altra banda, Vallnord va manifestar que els hi està sent molt més complicat aconseguir allotjament que altres anys, com per exemple, el 2019. Des de l’estació van suposar que aquesta dificultat és perquè gran part dels pisos ja estan plens, i per tant, no en troben. A banda d’això, van posar en relleu que des de recursos humans segueixen buscant alternatives i solucions per a tots els treballadors temporers que encara no han pogut trobar un lloc on poder allotjar-se per a aquesta temporada. Des de Vallnord també van posar de manifest que hi ha alguns temporers que ja tenen lloc per a residir, sigui compartint pis o molts d’ells, en ser repetidors, ja tenen lloc on allotjar-se. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT